Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prinsdal-drapet

Etterlyst drapssiktet (20) tatt på bussen

Ble stoppet på bussen på vei til Serbia.

ÅSTEDET: Den antatte gjerningsmannen i Prinsdal-drapet skal ha løpt nedover Nedre Prinsdals vei i retning Kolbotn. Utenfor gatekjøkkenet er det fortsatt blomster og lys.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ÅSTEDET: Den antatte gjerningsmannen i Prinsdal-drapet skal ha løpt nedover Nedre Prinsdals vei i retning Kolbotn. Utenfor gatekjøkkenet er det fortsatt blomster og lys. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

20-åringen som er siktet og har vært etterlyst for drapet på Halil Kara på Prinsdal i Oslo, ble stoppet i en buss på grensa mellom Ungarn og Serbia.

Det opplyser ungarsk politi i en pressemelding.

Ble kontrollert

20-åringen ble stoppet ved grenseovergangen ved landsbyen Röszke.

Der skal passasjerene i bussen ha blitt kontrollert, og grensevaktene oppdaget da at mannen var etterlyst for drapet.

Den tidligere ustraffede mannen hadde da vært på flukt i seks dager.

Totalt tre personer er nå siktet. I formiddag opplyser politiet at en annen 20 år gammel mann også er siktet for drap eller medvirkning til drap.

Vedkommende ble varetektsfengslet allerede i går, men var på fengslingstidspunktet bare siktet for grov ulovlig bevæpning på offentlig sted. Mannen er fengslet i fire uker.

- Det var etterforskningen av drapet som førte fram til siktelsen. Fengslingen gjelder en annen sak og et annet forhold, opplyser Grete Lien Metlid, leder for Oslo-politiets felles enhet for etterretning og etterforskning, til Dagbladet.

DRAP: Majid Butt er innehaver på Prinsdal grill der en 21 år gammel gutt ble skutt og drept like før midnatt fredag. Reporter: Angelica Hagen. Video: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer

Blir overført

Pressemeldingen fra ungarsk politi forteller videre at 20-åringen som var på flukt, vil bli overført til Norge på et seinere tidspunkt, men sier ingenting om hvor lang tid dette vil ta.

- Når det gjelder mannen som ble pågrepet i Ungarn i går, vet vi per nå ikke hvor raskt vi kan få ham til Norge. Han har foreløpig ikke fått oppnevnt noen norsk forsvarer, heter det i det norske politiets pressemelding.

Politiinspektør Metlid opplyser at kontakten med ungarsk politi foregår i regi av Kripos, gjennom Interpol.

- Vi har sendt papirer ned, og avventer svar, sier Metlid til Dagbladet.

Hun opplyser videre at Oslo-politiet per nå ikke vet nøyaktig hva som er status for den drapssiktede mannen i Ungarn - bl.a. hvorvidt han har fått oppnevnt ungarsk forsvarer, og når han framstilles for varetektsfengsling.

Tror på rask overføring

Metlid sa i går at politiet håper at en ny EU-avtale om retur, som ble innført 1. november, kan bidra til en snarlig retur av den siktede 20-åringen fra Ungarn.

- Vi har noe erfaring med den avtalen, og det har gått raskere nå enn i tidligere saker. Vi håper at det kan gå raskt, og prosessen er enklere nå, sa Metlid under en pressekonferanse i går kveld.

- Er det aktuelt å sende ned etterforskere fra Norge til Ungarn?

- Erfaringsmessig går det raskt å få overført siktede i tråd med den nye EU-avtalen, så foreløpig er ikke det aktuelt, sier politiinspektøren til Dagbladet i dag.

Raskt identifisert

Mannen havnet raskt i politiets søkelys etter drapet.

- Han ble raskt identifisert og etterlyst både nasjonalt og internasjonalt. Samtidig har vi også foretatt mange undersøkelser, og lett operativt etter ham, sa Metlid i går.

En 18 år gammel mann ble tidligere denne uka også pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap i Oslo. Han nekter straffskyld.

18-åringen varetektsfengsles i Oslo tingrett klokka 14 i dag.

- Den siktede samtykker til fengsling, og det blir derfor kontorforretning [fengsling uten rettsmøte], opplyser Metlid.

FLUKTRUTE: Politiet leter fortsatt etter gjerningspersonen som skjøt og drepte en 21 år gammel mann på Prinsdal i Oslo 10. januar. Vitner skal ha observert ham løpende fra åstedet i retning Kolbotn. Video: Marie Røssland / Endre Vellene. Vis mer

Kan bli flere siktelser

Begge de nylig siktede mennene skal gjennom avhør. Imens fortsetter etterforskningen.

- Vi utelukker ikke flere siktelser, sier Metlid.

Politiinspektøren sier seg fornøyd med framdriften i etterforskningen, men understreker samtidig at mye gjenstår.

Metlid har ikke ønsket å gå inn på hva avhørene hittil har eller ikke har brakt klarhet i overfor Dagbladet.

- Vi jobber med motiv. Vi ser blant annet om det kan ha tilknytning til uroligheter og konflikter mellom kriminelle miljøer, og vi ser samtidig om det kan være et mer personlig motiv eller konflikt. Vi har både teorier og opplysninger om dette, men kan ikke si noe om dette, eller si om vi har konkludert med noe i etterforskningen, sa hun til Dagbladet i går.