Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etterlyst far har lagt ut kidnappingsvideo på Youtube

Mansur Mahashev (43) er i Russland med døtrene, sier hans advokat til Dagbladet.

I RUSSLAND: Mansur Mahashevs advokat John Chr. Elden bekrefter i ettermiddag at hans klient og barna Somaja (til venstre) og Rajana. er i Russland. - Han har etter at politiet siktet han for angivelig tvang mot beredskapsfar selv valgt, uten å spørre meg, å legge ut hele videoen med samtalen deres i bilen for å vise at siktelsen er feil. Barna og han har det bra, skriver Elden til Dagbladet. Bildet av jentene er tatt i Norge før bortføringen 10. juni. Foto: Privat/Politiet.
I RUSSLAND: Mansur Mahashevs advokat John Chr. Elden bekrefter i ettermiddag at hans klient og barna Somaja (til venstre) og Rajana. er i Russland. - Han har etter at politiet siktet han for angivelig tvang mot beredskapsfar selv valgt, uten å spørre meg, å legge ut hele videoen med samtalen deres i bilen for å vise at siktelsen er feil. Barna og han har det bra, skriver Elden til Dagbladet. Bildet av jentene er tatt i Norge før bortføringen 10. juni. Foto: Privat/Politiet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mansur Mahashev, som er etterlyst for å ha kidnappet sine biologiske døtre Rajana (6) og Somaja (8) på Austmarka utenfor Kongsvinger den 10. juni, har lastet opp en video fra kidnappingen på Youtube.

På Youtube ligger det en kort og en lang versjon av videoen. Den lange er snaut tolv minutter, og viser Mahashev mens han sitter inne i bilen til jentenes beredskapsfar, som hadde kommet for å hente jentene. Politiet opplyser til Dagbladet at de mener videoen viser at Mahashev bevisst oppholder beredskapsfar slik at han ikke får varslet politiet.

De to jentene ble kidnappet da de gikk av skolebussen ved beredskapsforeldrenes hus.

Elden: - Er i Russland Mahashev søkte politisk asyl i Norge i forbindelse med krigen i hans opprinnelige hjemland Tsjetsjenia. Han har hatt oppholdstillatelse i Norge i en årrekke, og har etablert sitt eget entreprenørselskap. Han er fortsatt russisk statsborger. De to døtrene, som er født i Norge, har dobbelt norsk og russisk statsborgerskap.

Den etterlyste 43-åringen sendte selv linken med Youtube-videoen til Dagbladet i dag, fra en russisk e-postadresse. Han skriver kort at han hevder at han er uskyldig, og at han hevder at han har «reddet døtrene fra fra norsk barnevern».

Han har ikke svart på Dagbladets henvendelse i etterkant.

Mahashevs advokat, John Chr. Elden, bekrefter i ettermiddag at hans klient og barna er i Russland.

- Han har etter at politiet siktet han for angivelig tvang mot beredskapsfar selv valgt, uten å spørre meg, å legge ut hele videoen med samtalen deres i bilen for å vise at siktelsen er feil. Barna og han har det bra, skriver Elden til Dagbladet.

Etterforsker Politiadvokat Iren Johnsen Dahl bekrefter at Hedmark-politiet er kjent med videoen.

- Vi ble gjort kjent med videoen i dag, sier Johnsen Dahl til Dagbladet.

- Ble du gjort kjent med den av Dagbladet eller av bistandsadvokat i saken?

- Nei, av noen andre.

Johnsen Dahl sier innholdet i videoen samsvarer med det beredskapsfar har forklart i avhør.

- Beredskapsfar har hele veien fortalt at da biologisk far satt seg inn i bilen tok han fra beredskapsfar bilnøklene, og ba ham holde hendene på rattet. Med bakgrunn i det som skjedde samtidig — at barna ble tatt — var beredskapsfar veldig redd. Han forsøkte å svare tilforlatelig på de spørsmålene han ble stilt for å ikke provosere. Det som kommer fram i videoen er helt i overenstemmelse med det beredskapsfar har fortalt i avhør, sier Johnsen Dahl til Dagbladet.

Oppholder - Beredskapsfar var kjent med at han trodde at han ble filmet, fordi biologisk far fiklet med telefonen sin. Slik vi ser på det viser videoen at biologisk far oppholder beredskapsfar fra å varsle. Han sitter og ser på klokka til det har gått en viss tid, mens han hele tiden snakker, vi forstår det slik at han oppholdt beredskapsfar i et visst tidsrom, sier politiadvokat Iren Johnsen Dahl.

Kongsvinger  20140610.
Politiet etterlyser Mansur Mahashev etter at hans to døtre på seks og åtte år ble bortført av maskerte personer da de var på vei hjem fra skolen i Kongsvinger tirsdag.
Foto: Politiet / NTB scanpix
Kongsvinger 20140610. Politiet etterlyser Mansur Mahashev etter at hans to døtre på seks og åtte år ble bortført av maskerte personer da de var på vei hjem fra skolen i Kongsvinger tirsdag. Foto: Politiet / NTB scanpix Vis mer

- Har videoen hjulpet dere til å finne ut hvor biologisk far er?

- Det har jeg ingen kommentar til. Vi får se hva dette bringer oss.

- Vil dere få videoen fjernet?

- Det har jeg ikke fått tid til å vurdere ennå. Det er ikke ulovlig å ta opp en samtale man selv deltar i.

Ikke kjent med Advokat Brit Kjelleberg i advokatfirmaet Aurlien Vordahl & Co. representerer de to kidnappede jentene.

- Jeg var ikke kjent med noen slik video, sier Kjelleberg til Dagbladet.

- Vil du gå til rettslige skritt for å få den fjernet?

- Det må vi se på senere. Først vil jeg kontakte politiet, dette er informasjon som de trenger.

Dagbladet har kontaktet beredskapsfar, som ikke har ønsket å kommentere saken.

KIDNAPPET: Mansur Mahashev, som er etterlyst for å ha kidnappet sine biologiske døtre Rajana (6) og Somaja (8) på Austmarka utenfor Kongsvinger den 10. juni, har lastet opp en video fra kidnappingen på Youtube. De to jentene ble kidnappet da de gikk av skolebussen ved beredskapsforeldrenes hus.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KIDNAPPET: Mansur Mahashev, som er etterlyst for å ha kidnappet sine biologiske døtre Rajana (6) og Somaja (8) på Austmarka utenfor Kongsvinger den 10. juni, har lastet opp en video fra kidnappingen på Youtube. De to jentene ble kidnappet da de gikk av skolebussen ved beredskapsforeldrenes hus. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!