Etterlyst for flere drapsforsøk

Politiet etterlyser Hieu Hiep Tran (25) etter at seks personer ble skutt på en restaurant i Oslo sentrum i natt. Flere av ofrene er alvorlig skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt klokka tre i natt fikk politiet melding om skyting på utestedet Baronen og Baronessen i Oslo sentrum. Da de kom til stedet oppdaget de etter hvert at hele seks personer var blitt skutt.

- Vi etterlyser 25 år gamle Hieu Hiep Tran for forsøk på flere drap. Han født 30. desember 1975, er 167 centimeter høy og av vietnamesisk opprinnelseer, sier vaktleder ved operasjonsentralen, Oddleif Sveinungsen til Dagbladet.no.

- Vi valgte å gå ut med etterlysningen på grunn av at saken er så alvorlig.

Politiet ble kjent med Trans identitet på bakgrunn av vitneobservasjoner.

- Han er kjent av politiet i forbindelse med flere straffesaker, men jeg ønsker ikke å kommentere hva slags saker det er snakk om, sier Sveinungsen.

- Det ser ikke ut til at han har fast bopel, sier Sveinungsen.

Alvorlig skadd

En 36 år gammel mann og en 34 år gammel kvinne er alvorlig skadd. De er blitt operert og har ikke livstruende skader. To menn på 40 og 53 år ble brakt til Aker sykehus med lettere skader. Politiet opplyser at Tran var sammen med andre på utstedet.

- Det har vært flere personer i en gjeng tidligere på kvelden, men vi har ikke oversikt over hvor mange det er, sier Sveinungsen. Politiet skal kjenne identiteten til minst en av personene som var samme med Tran utenfor utestedet, men vet fortsatt ikke noe om motivet for skytingen.

Fullt kaos

- Politiet hadde rett i forkant av skudd-dramaet fått melding om bråk utenfor det aktuelle stedet, og vitner hadde observert at flere personer var bevæpnet med håndvåpen, forteller operasjonsleder Jan Arve Bakke ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Politiet var derfor allerede på vei til åstedet, men de kom altså ikke tidsnok til å unngå det fatale som skjedde. De tok imidlertid raskt kontroll over stedet og sperret av store deler av kvartalet.

Det hersket full kaos utenfor restauranten i Stortingsgata da Dagbladet kom til stedet kort tid etter. Flere av de skadde fikk førstehjelp på stedet, mens sjokkskadde gjester veltet ut døra. Store mengder blod lå igjen på fortauet etter en av de skadde som ble fraktet bort. Det populære utestedet var halvfullt da skuddene falt.

Et øyenvitne i slutten av tredve-årene som Dagbladet snakket med fortalte at han stod og hygget seg med venner da han plutselig hørte syv - åtte skudd bli løsnet. En kvinne ble truffet i ansiktet eller hodet, før en av dørvaktene på stedet kastet seg over henne for å beskytte henne mot flere kuler. Dørvaktene hadde etter all sannsynlighet på seg skuddsikre vester. Trolig reddet han kvinnens liv, men fikk selv to skudd i beina. Han ble liggende og rope fortvilet «Beina mine er borte, beina mine er borte!». Øyenvitnet berømmer dørvakta for den heroiske innsatsen.

Forsvant til fots

Selve skudd-dramaet skal ha vart i ca 10 sekunder, og alle skuddene skal ha vært avfyrt fra utsiden av utestedet. Mange av gjestene trodde de hørte fyrverkeri, men innså raskt alvoret da mennesker rundt dem begynte å falle sammen på gulvet.

Andre vitner forteller at de så noen av gjerningsmennene komme ut av en svart Mercedes i 500-klassen utenfor stedet, og at den ene forsvant til fots videre nedover Rosenkrantzgata. Denne gjerningsmannen skal være i midten av tjue-årene og av asiatisk opprinnelse. Han hadde på seg brune bukser og svart skinnjakke.

Politiet har ennå ikke noen teori om motiv i forbindelse med skudd-dramaet, men sier at hendelsen kan ha opphav i en krangel som oppstod tidligere på kvelden, da en eller flere gjester ble nektet adgang.

Skal ikke skje i Norge

- Det er helt absurd at noe slikt kan skje i Norge, sa øyenvitnet til Dagbladet.
- Folk står og koser seg og slapper av på et vanlig utested, og så kommer en fyr inn og plaffer løs rundt seg.

Øyenvitnet, som selv er av utenlandsk opprinnelse, er fortvilet over at det så ofte er folk med innvandrerbakgrunn som er innblandet i slike hendelser.

- Det skader ryktet til innvandrere, og gjør at det blir vanskeligere for oss å gå på byen som alle andre.

<B>SKUDDRAMA: Seks personer ble skutt på utestedet Baronen og Baronessen natt til søndag.
<B>ÅSTEDET: Baronen og Baronessen i natt.
ETTERLYST: Hieu Hiep Tran er 25 år. Han er 167 centimeter høy og av vietnamesisk opprinnelse.