PÅGREPET: Aamer Asghar (29) har siden oktober 2013 vært etterlyst internasjonalt for drapet på Mohammad Arshad i september 2013. Lørdag kveld ble han pågrepet. Foto: Privat/ Daniel Laabak
PÅGREPET: Aamer Asghar (29) har siden oktober 2013 vært etterlyst internasjonalt for drapet på Mohammad Arshad i september 2013. Lørdag kveld ble han pågrepet. Foto: Privat/ Daniel LaabakVis mer

Etterlyst for Oslo-drap i to år - pågrepet i kveld

Eskortert av norsk politi til Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norskpakistanske Aamer Asghar (29) har siden oktober 2013 vært internasjonalt etterlyst for drapet på restauranteieren og familieoverhodet Mohammad Arshad (52) på Manglerud i Oslo. 

Nå er han i oslopolitiets varetekt.  

- Han ble pågrepet da han landet på Gardermoen i kveld og vil bli fremstilt for varetektsfengsling på mandag, sier politiadvokat Sturla Henriksbø til Dagbladet.  

Asghar dro til Pakistan etter å ha deltatt i offerets begravelse. Av de tre mennene som i mars i år ble dømt for medvirkning til overfallet, er Asghar utpekt som utøver av den dødelige volden mot 52-åringen, som ble et uskyldig offer etter en misforståelse.  

- Jeg kan bekrefte at dette var avtalt med politiet, som også har tilrettelagt for at han fikk reise, og som ledsaget ham på flyet hit. Han vil bli avhørt av politet til uka, sier Henriksbø.  

Asghar ble pågrepet av pakistansk politi i midten av mars i år, men ble seinere uventet  løslatt til norsk politis store misnøye. Når 29-åringen nå er tilbake på norsk jord vil han etter alt å dømme bli varetektsfengslet og havne på tiltalebenken i en egen rettssak.

Lovet å komme til Norge 25. mars falt dommen mot tre av de fire tiltalte i Manglerud-drapssaken, etter at restauranteieren og familieoverhodet Mohammad Arshad ble slått i hjel i Oslo mens han var på vei hjem fra jobb september 2013, men Ashgar var da fortsatt på rømmen.

Før de tre andre ble dømt i saken, lovet Ashgar å komme tilbake til Norge og straffesaken mot ham. Ashgar sa via sin forsvarer, advokat Svein Holden til Dagbladet 12. mars i år, at han lover å komme tilbake innen to måneder.

- Hans klare budskap er at han har ingen planer om å unndra seg straffeforfølgning. Han skal komme hjem for å gjennomføre rettssaken og formidle sin versjon av hendelsen. Så regner han med at det vil frikjenne ham for anklagene, sa Holden til Dagbladet.

De tre andre som ble dømt i saken, gjengmedlemene Adil Boujedain, Mohammad Adris Shafi og Asim Sharif, hevdet det var Aamer Asghar som slo offeret i hodet gjentatte ganger med en tung fastnøkkel i metall, mens de selv hevder å ha langt mindre roller og at det forelå en klar avtale i gruppa om å ikke påføre hodeskader.

Egen rettssak Da de tre andre gjenmedlemmene ble dømt i mars, understreket tingretten at premisset om at Aamer Asghar påførte hodeskadene ikke er noen vurdering av skyldspørsmålet for hans del. Det vil bli avgjort i en egen rettssak.

Aamer Asghar har vært etterlyst internasjonalt siden oktober 2013. Politiet sier de er overbevist om at han flyktet til Pakistan for å unngå straffeforfølgelse i Norge.

Alle de tre dømte regnes som en del av gjengmiljøet Furuset Bad Boys og har lange, alvorlige rulleblad fra før. De var på jakt etter Mohammad Arshads eldste sønn, som de hadde gående en konflikt med, da de fulgte etter familiens bil og angrep feil person - faren.

Asghar, som hele tiden har nektet befatning med drapssaken, er tidligere dømt for blant annet flere brutale ran.

Han er en bekjent av offerets sønn og har familiemedlemmer som var venner av Arshad.

- Feil mann Flere av de tiltalte har forklart at det var Mohammad Arshads eldste sønn de trodde de forfulgte da de den fatale fredagskvelden begynte å følge etter familiebilen - som både far og sønn disponerte. Sønnen hadde i en periode vært i konflikt med nå tiltalte Adil Boujedain (29) og hans venner, der det hadde vært flere konfrontasjoner.

Ingenting tilsa imidlertid at konflikten kunne ende med et angrep av det kaliberet faren ble utsatt for.

- At én av de tiltalte skal ha hatt en bagatellmessig konflikt med et famliemedlem av avdøde, forklarer på ingen måte hvorfor flere gjerningspersoner går løs på og dreper en uskyldig familiefar, har bistandsadvokat Vibeke Knapstad tidligere sagt til Dagbladet.

Også politiet har jobbet ut fra at det var sønnen som i utgangspunktet var målet for angrepet, noe enkelte av de tiltalte seinere så ut til å bekrefter. Men hvorfor den nesten 30 år eldre faren likevel ble angrepet da han parkerte bilen og spaserte mot boligen på Manglerud, framstår ennå som uforståelig.

52-åringen var på ingen måte kriminell, var ikke selv del av noen konflikt og framsto som et helt uskyldig offer for den svært brutale volden som endte med drap. Overfor Dagbladet har de pårørende gitt uttrykk for at de tror gjerningsmennene på et tidspunkt i hendelsesforløpet bestemte seg for å angripe faren, for å ramme sønnen indirekte.

Aamer Asghars forsvarer, advokat Svein Holden, var lørdag kveld ikke kjent med detaljene rundt pågripelsen av klienten og kunne derfor ikke kommentere utviklingen i saken.

DREPT: Mohammed Arshad (52). Foto: Privat
DREPT: Mohammed Arshad (52). Foto: Privat Vis mer