Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Young Bloods:

Etterlyst gjengleder avslørt av passtabbe

Politiet ante ikke hvor mannen de anser som lederen av gjengen Young Bloods befant seg. Så mistet han passet sitt.

SIKTET: Mannen i slutten av 20-åra ble pågrepet i Marrakech i fjor høst. Da hadde han vært internasjonalt etterlyst. Foto: Politiet
SIKTET: Mannen i slutten av 20-åra ble pågrepet i Marrakech i fjor høst. Da hadde han vært internasjonalt etterlyst. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka nærmet seg 2 på natta, da Norwegians fly fra Marrakesh landet på Gardermoen 11. mai. Ut av døra fulgte tre sivilkledde menn en 28-åring i håndjern. Den norske vårnatta føltes kjølig etter åtte måneders opphold i Marokko.

Etter å ha ventet siden september i fjor, ble mannen som politiet i Oslo anser som lederen av den Holmlia-baserte gjengen Young Bloods, utlevert til Norge og varetektsfengslet.

Med det var over et halvt års ventetid over for politiet. Men det var tilfeldigheter som gjorde at 28-åringen endte opp på lista over internasjonalt etterlyste, og til slutt ble pågrepet på et hotell i den marokkanske provinshovedstaden.

Avslørt av nødpass

17. september tikket en melding inn hos politiet i Oslo. Helt uten forvarsel hadde mannen som er siktet for å medvirkning til et drapsforsøk på Furuset i 2012, påvirkning av aktører i rettsvesenet og medvirkning til kidnapping i 2015 dukket opp i den nederlandske byen Haag.

Årsaken var av det uventede slaget. 28-åringen, som for tida sitter varetektsfengslet, hadde mistet passet sitt. Nå var han desperat etter et nytt.

- Vi fikk inn melding om at det var utstedt nødpass til ham ved den norske ambassaden i Nederland. Han hadde da mistet sitt eget pass, og trengte nytt for å komme seg videre. Da måtte han også oppgi hvor han skulle reise, og oppga Marokko, forteller Henrik Brænden.

Han er hovedetterforsker i bortføringssaken hvor Oslo-mannen er siktet. Da meldingen om nødpassutstedelsen kom, var gjenglederen allerede etterlyst i Norge. Politiet mistenkte imidlertid at han hadde dratt utenlands. Nå kom bekreftelsen de hadde ventet på.

Internasjonal jakt

Fire dager seinere, den 21. september, ble bildet av 28-åringens ansikt distribuert utover Norges grenser. Politiets jakt på den antatte gjenglederen var blitt internasjonal etterforskning.

- Da meldingen om nødpasset kom, fikk vi både bekreftet hvor han var og hvor han skulle. Vi hadde allerede mistanke om at han befant seg utenlands, men etter at dette ble slått fast, sendte vi ut en internasjonal etterlysning, sier Brænden.

Ny overraskelse

Tilfeldighetene rundt jakten på Oslo-mannen stoppet imidlertid ikke med nødpassmeldingen. Til tross for internasjonal etterlysning og en estimert reiserute, var det stor usikkerhet rundt hvor den siktede mannen befant seg og skulle.

Men da september nærmet seg slutten, tikket en ny beskjed inn hos politiet. Den etterlyste mannen var pågrepet på et hotell i Marrakech 25. september.

- Beskjeden om pågripelsen på hotellet i Marokko kom helt uten forvarsel. Vi visste ikke at han oppholdt seg på det hotellet, eller at de planla å gå til pågripelse der. Varslingen om at han var tatt kom i etterkant, via det internasjonale samarbeidet mellom politiet, forteller Brænden.

- Visste ikke om etterlysning

Ifølge Dagbladets opplysninger har 28-åringen ikke latt seg avhøre siden utleveringen til Norge i mai. Fredag vil et nytt fengslingsmøte bli holdt i Oslo tingrett. Der vil det bli bedt om fire nye uker i varetekt med brev- og besøkskontroll fram til 14. juni for den antatte gjenglederen.

Mannens nye forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, sier at hans klient ikke vil møte i retten, men samtykker inntil videre til varetektsfengslingen. 28-åringen skal imidlertid ha det tøft i fengselet.

FORSVARER: Advokat Øyvind Bratlien.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORSVARER: Advokat Øyvind Bratlien. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Han er preget fysisk etter mange måneder i marokkansk fengsel, og sitter nå nærmest isolert i fengselet her i Norge, sier Bratlien, og legger til at pågripelsen i Marokko kom som et sjokk for hans klient som var på ferie da politiet aksjonerte.

- Da han ble pågrepet, visste han ikke at han var etterlyst. Hadde politiet bedt ham komme hjem til Norge, så hadde han gjort det. Han hadde ingen grunn til å tro at han var etterlyst, og at han visste ikke at han var etterlyst. Han mistet passet og ba om nytt som enhver annen norsk borger i samme situasjon, sier advokaten.

Han mener etterlysningen var helt unødvendig, da den gjaldt saker fra 2012, hvor 28-åringen aldri var pågrepet, og en sak fra 2015 som var henlagt.

- Her kunne politiet ventet til han kom hjem. De gjorde det bare for å få medieoppmerksomhet. Det er sterkt beklagelig, mener Bratlien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!