Etterlyst i Russland

Journalisten Arkadij Babtsjenko er nå ansett som en etterlyst ekstremist i Russland.

KRITIKER: Den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko er en åpen kritiker mot det russiske regimet. Foto: NTB via AP.
KRITIKER: Den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko er en åpen kritiker mot det russiske regimet. Foto: NTB via AP. Vis mer
Publisert

Den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko (45) er satt på den russiske etaten Rosfinmonitoring sin liste over etterlyste ekstremister i Russland.

Det melder det russiske nyhetsnettstedet Ria, som er statlig eid.

De oppgir ikke hvorfor Babtsjenko er etterlyst.

Babtsjenko var tidligere soldat i den russiske hæren, og deretter journalist i flere uavhengige russiske aviser, skriver NTB.

«Drept» i 2018

Han har vært åpent kritisk mot det russiske regimet i flere år, og i 2017 valgte han å forlate landet. Han hevdet da at han hadde mottatt trusler og var redd for å bli fengslet.

I tillegg har Babtsjenko vært åpen om å støtte Ukraina og blir beskrevet som en av «Russlands modigste krigsreportere», i Store norske leksikon.

Det er heller ikke første gang journalisten får oppmerksomhet i mediene.

I slutten av mai i 2018 kom den sjokkerende nyheten at Babtsjenko var blitt skutt og drept ved sin leilighet i Kyiv i Ukraina, hvor han da var bosatt.

Dette viste seg å være en løgn.

Anklaget Russland

Ukrainske myndigheter gikk raskt ut og anklaget Russland for å ha bestilt «attentatet», skriver NTB.

- Jeg er overbevist om at den russiske totalitære maskinen ikke ville tilgi hans ærlighet og prinsippfasthet, skrev daværende president i Ukraina, Volodymyr Hrojsman på Facebook etter «drapet».

FLERE SØRGET: Et bilde av Babtsjenko ble hengt opp utenfor leiligheten hans i Kiev etter drapet, og flere var raskt ute med å legge ned blomster for å hylle den «drepte» journalisen Foto: NTB/ AFP PHOTO / Vasily MAXIMOV
FLERE SØRGET: Et bilde av Babtsjenko ble hengt opp utenfor leiligheten hans i Kiev etter drapet, og flere var raskt ute med å legge ned blomster for å hylle den «drepte» journalisen Foto: NTB/ AFP PHOTO / Vasily MAXIMOV Vis mer

Blodige bilder ble lekket av Babtsjenko og ukrainske myndigheter bekreftet at «drapet» var skjedd. Russiske myndigheter avviste all innblanding.

Et par dager seinere ble hele verden sjokkert da den ukrainske sikkerhetstjenesten innkalte til pressekonferanse og Babsjenko plutselig dukket opp, i levende live.

Sikkerhetstjenesten sa at «drapet» var iscenesatt for å avverge et betalt attentat på 30 journalister, deriblant Babtsjenko, skriver NTB.

ENSOM: Russlands president Vladimir Putin feiret julegudstjenesten i Moskva for første gang siden 2001. Det gjorde han som ensom tilskuer i en katedral i Kreml - nå forklares det hvorfor. Vis mer

Fordømt av mange

Det falske drapet ble kraftig fordømt fra flere hold.

Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE), daværende generalsekretær for Europarådet Thorbjørn Jagland og Boris Johnson, da britenes utenriksminister, var blant dem som krevde rask og grundig etterforskning.

Også generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, var svært kritisk det iscenesatte drapet.

- Jeg beklager at denne hendelsen kan undergrave tilliten til den frie presse og brukes til å spre propaganda, sa Stoltenberg til NTB i 2018.

Babtsjenko skal ha bodd i en rekke land etter han forlot Russland, og det er foreløpig ukjent hvor han oppholder seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer