Etterlyst kjendis-ulv ble spist

Hvor ble det av levningene etter de ti siste norske ulvene som er drept her i landet? De etterlyses nå i samband med etterforskningen av påstander om ulovlig utsetting av tam ulv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktoratet for naturforvaltning har ansvaret for oppbevaring av bein, kjøtt- og vevsprøver. Rutinene her har vært mangelfulle. Den mest berømte av dem alle, Vegårshei-ulven, ble spist til middag av DN-ansatte.

Nettopp ulven fra Vegårshei i Aust-Agder er særdeles interessant i prøvesammenheng, da dette dyret var det første på mange tiår som påviselig oppholdt seg langt inne i Norge, uten kontakt med grensedyra. Denne ulven var den første som ble skutt i disse indre trakter på 85 år.

Vist og spist

Ulven ble felt den 11. januar 1984. Under stor ståhei ble dyreskrotten vist fram lokalt og siden kjørt til hovedstaden og Karl Johans gate. Skinnet ble fraktet tilbake til Vegårshei for utstopping. Restene av dyret kan man i dag skue i den lokale banken.

Kjøttet derimot, ble spist under en heidundrende middag der ti av DNs folk deltok, den gang Direktoratet for Vilt- og Ferskvannsfisk.
Dette bekteftes av en av deltakerne, gaupeforsker Tor Kvam.

- Ja, det stemmer det. Det var i stedet for å kaste alt kjøttet at vi serverte ulv under middagen. Det vi ikke spiste ble kastet. Dette er i prinsippet ikke noe verre enn at de spiser hund i Kina, sier Kvam, bortsett fra at det er noen millioner av dem i Kina, mens dette var den kanskje eneste helnorske ulven.

DNA-analyser

På midten av 90-tallet gjennomførte svenske myndigheter en DNA-analyse av skandinaviske ulver for å sjekke påstander om ulovlig utsetting av ulv, fortrinnsvis tamme dyr fra ulveparker.

Bare materiale fra en av disse ti norske ulvene var med i undersøkelsen. Konklusjonen var at den skandinaviske ulven ikke var oppblandet med tam-dyr overhodet. Stortingsrepresentant Steinar Bastesen gjentok slike påstander i vår, og rettet utsettingsbeskyldningene mot Viggo Ree og DNs egne folk. Økokrim ble bedt om å etterforske saken av DN-direktør Stein Lier-Hansen og Foreningen Våre Rovdyr. Derfor trengs på ny materialet fra ulvene. Svaret på hvor det ble av levningene og kjøttet etter den mest berømte og i denne sammenheng mest interessante av dem alle, ulven fra Vegårshei, er i det minste klarlagt. I magene på forvalterne og forskerne selv. Resten gikk i søpla.

- Veldig godt

Det var Kvam selv som serverte ulvekjøttet, så vidt han kan erindre låret.
- Det var ingen rutiner eller pålegg om å ta vare på kjøtt- og vevsprøver den gangen. Skinnet ble oppbevart, og beinprøver ble sendt til Zoologisk museum i Bergen. Resten ble kastet. Det var standard prosedyre. Da var det like bra at vi serverte ulven til middag, forklarer Kvam overfor Dagbladet.

På spørsmål om den kanskje eneste helnorske ulven i nyere tid smakte godt, svarer han:

- Ja, svært godt. Kjøttet var velsmakende.

Det var først fra 1990 at det i DNs regi ble utarbeidet et direktiv for hvorledes man skulle ta vare på kjøtt- og vevsprøver.