Her er mannen SV vil se mer av i Stortinget

ETTERLYST: Klimaminister

Regjeringen har ikke varslet en eneste sak fra klima- og miljøminister Ola Elvestuen i vår. For svakt, mener SVs Lars Haltbrekken.

NULL SAKER VARSLET: Hvor er klimaminister Ola Elvestuen (V), spør SV.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NULL SAKER VARSLET: Hvor er klimaminister Ola Elvestuen (V), spør SV. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

– Norsk klima- og miljøpolitikk er helt stillestående, sier SVs miljøpolitiske talsmann Lars Haltbrekken.

Han har tatt for seg oversikten over saker som regjeringen har varslet at den vil oversende til Stortinget i løpet av vårsesjonen.

– Jeg søkte etter «miljø» og fant bare «arbeidsmiljøloven». Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) har ikke varslet en eneste sak til Stortinget denne våren, sier Haltbrekken.

Ett år – to saker

Etter at Elvestuen ble statsråd da at Venstre gikk inn i regjeringen for et drøyt år siden, har han fremmet to saker for Stortinget: En om hjemmel for gjennomføring av vanndirektivet og en om Markaloven i Oslo.

Til sammenlikning fremmet Elvestuens forgjenger, Vidar Helgesen (H), seks saker i løpet av sitt første år som statsråd.

Samtidig er det i løpet av det siste året fremmet forslag om to oljeutbygginger fra Frps statsråder i Olje- og energidepartementet.

– Johan Castberg-utbyggingen gir en økning i norske CO₂ utslipp på 315.000 tonn årlig. Det tilsvarer utslippene fra 126.000 privatbiler. Samtidig sitter Elvestuen stille. Vi forventer faktisk forslag til utslippskutt fra klima- og miljøministeren, sier Haltbrekken.

Lover en sak

Elvestuen sier at antall saker fra ham til Stortinget ikke er noe mål i seg selv og heller ikke noen god indikasjon på hvor mye utslippene vil reduseres.

– Statsbudsjettet som vi la fram i fjor høst inneholdt en styrking av klimainnsatsen på en rekke områder; forskning og innovasjon, transport, lokale klimatiltak og internasjonal innsats, sier han og viser til jernbaneutbygging, kollektivtilbud og Enova-tiltak.

I tillegg varsler Elvestuen at det faktisk kommer en sak i løpet av våren:

– Dette er den viktigste saken for klimaet de neste åra. Jeg vil be Stortinget om samtykke til å inngå en avtale med EU om felles oppfyllelse av utslippsmålet for 2030. Avtalen er viktig fordi den knytter oss til EUs klimaregelverk som dekker alle typer klimagassutslipp, sier Elvestuen.

Regjeringen vil deretter lage en plan for hvordan Norge skal oppfylle klimaforpliktelsene med 45 prosent kutt innenlands i ikke-kvotepliktig sektor, opplyser han.

Frykter storkjøp

Haltbrekken ser ingen grunn til å juble over nyheten om at EUs klimaavtale kommer til Stortinget i løpet av våren.

KRITISK: SVs Lars Haltbrekken mener klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) gjør for lite for å kutte norske utlipp.
KRITISK: SVs Lars Haltbrekken mener klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) gjør for lite for å kutte norske utlipp. Vis mer

– Problemet med den avtalen er jo at Frp og Høyre kan bruke den til å si at vi ikke skal gjøre noe for å kutte utslipp i Norge. Elvestuen har selv bekreftet at det ikke er noen begrensning på hvor mye utslippskvoter vi kan kjøpe i andre land, sier Haltbrekken.

– Elvestuen viser til at det kommer en rekke klimatiltak i statsbudsjettet og at det skjer mye annen politikk på området?

– Det holder ikke. Regjeringens svar til klimastreikende norsk skoleungdom er en hel haug med nye oljeboringer og økte utslipp i mange år framover, hevder Haltbrekken.

Mål: 45 prosent kutt

Haltbrekken ser ingen tegn til bedring:

– Utslippsprognosene som regjeringen selv har lagt fram, viser at vi ligger an til å redusere norske utslipp med 11 prosent fra 1990 til 2030. Det er langt under målet om å kutte med 40 prosent, sier han.

Elvestuen viser til Granavolden-plattformen som ble forhandlet fram da regjeringen ble utvidet med KrF.

– Vi har satt oss som mål om at Norges ikke-kvotepliktige utslipp skal reduseres med minst 45 prosent sammenliknet med 2005. Målet er at reduksjonen skal skje innenlands, og bare om det blir strengt nødvendig kan fleksibiliteten i EUs rammeverk benyttes, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer