Etterlyst krigsforbryter arrestert etter 60 år

Etter nesten 60 år på flukt, ble den antatte latviske krigsforbryteren arrestert i Australia. Den kreftsyke, aldersdemente og svaksynte 87-åringen skal utleveres og stilles for retten i Latvia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konrad Kalejs ble i går tatt hånd om av politiet i Melbourne og stilt for retten. Den svakelige 87-åringen ble sluppet ut mot kausjon etter å ha blitt fratatt passet. Planen er å utlevere ham til Latvia hvor han er etterlyst for krigsforbrytelser under den andre verdenskrig.

- Utleveringa kan ta halvannet til to år dersom Kalejs velger å prøve saken for alle rettsinstansene, sier den australske justisministeren Amanda Vanstone.

Jaget rundt i verden

87-åringen har vært på flukt siden krigen endte. Han dro umiddelbart til Australia og har vært statsborger der siden 1957. De siste årene har nazijegerne pustet ham i nakken, skriver Melbourne-avisa The Age.

  • Deportert fra USA i 1994
  • Deportert fra Canada i 1997
  • Deportert fra Storbritannia i januar 2000

Da hadde nazijegerne funnet ham på et pleiehjem i England. I juli inngikk Australia og Latvia en utleveringsavtale, og i oktober ble en arrestordre utsendt av en latvisk rett.

Kan dø før rettssak

Ifølge nazijegerne tilhørte Kalejs den fryktede Arajs kommandoen - en latvisk dødsskvadron som torturerte, utsultet og drepte 30 000 jøder, sigøynere og andre fra 1941-44 da Latvia var naziokkupert. Kalejs har innrømmet å ha tilknytning til kommandoen, men avviser at han har begått krigsforbrytelser.

- Saken kan ta så lang tid at den blir avgjort av biologien - og ikke i retten, sier den latviske menneskeretts-advokaten Nils Muzinieks.

Han understreker at det likevel er viktig at Latvia viser villighet til å ta et oppgjør med forbrytelsene under nazitida. Dersom Kalejs blir utlevert, blir det den første nazisaken etter at Latvia ble uavhengig i 1991.

Neste rettsrunde i Australia er 25. januar.

<B>TVUNGET INN I BILEN: Konrad Kalejs ble tatt med i en bil av politiet i Melbourne i går.
PORTRETTET: Portrettet av den antatte naziforbryteren Konrad Kalejs ble publisert i 1942.