Etterlyst krigsforbryter leder fredsstyrken i Darfur

- Fred i Darfur viktigere enn Rwanda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Generalmajor Emmanuel Karenzi Karake er den nest øverste sjefen for de fredsbevarende styrkene i Darfur (UNAMID), som er et samarbeidsprosjekt mellom FN og Den afrikanske union (AU).

Den samme Karake er også siktet for krigsforbrytelser. I februar i år siktet spanske høyesterett generalen og 39 andre rwandiske soldater for folkemord av hutuer, forbrytelser mot menneskeheten og terrorisme. Også Frankrike har utarbeidet en siktelse mot generalen.

Nå truer Rwanda med å trekke ut alle sine 2500 soldater fra UNAMID, om ikke FN fornyer Karakes engasjement. Det skriver Reuters.

Det kan i så fall innebære slutten for de allerede sterkt underbemannede fredsstyrkene. Opprinnelig skulle UNAMID bestå av 26 000 soldater, men i dag har den færre enn 10 000 soldater.

Nekter å bytte ham ut

- Vi har gitt skriftlig beskjed til FN om at dersom de ikke fornyer kontrakten hans, så kan vi bli tvunget til å revurdere vår tilstedeværelse i Darfur, sier Rwandas utenriksminister Rosemary Museminari til Reuters.

Etter påtrykk fra opposisjonen i Rwanda og fra vestlige menneskerettighetsorganisasjoner, har FN utsatt vedtaket om å fornye kontrakten til Karake. FN har oppfordret Rwanda om å bytte ut Karake med en annen offiser.

- Det har blitt stilt særdeles alvorlige spørsmål om bakgrunnen hans, sa Steve Cranshaw, FN-representanten til Human Rights Watch, da Karake ble utnevnt i fjor.

UNDERBEMANNET FREDSSTYRKE: Derfor vil FN sannsynligvis la seg presse av Rwanda til å beholde den angivelige krigsforbryteren som nestsjef for de fredsbevarende styrkene i Darfur. Foto: REUTERS/SCANPIX
UNDERBEMANNET FREDSSTYRKE: Derfor vil FN sannsynligvis la seg presse av Rwanda til å beholde den angivelige krigsforbryteren som nestsjef for de fredsbevarende styrkene i Darfur. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Rwanda mener imidlertid at de utenlandske siktelsene er politisk motiverte, og avviser å bytte ut Karake. Tidligere denne måneden vedtok AU å se bort fra anklagene. De vedtok også en resolusjon der de oppfordret Sikkerhetsrådet til å slå ned på anklagene mot Karake.

- Fred i Darfur er viktigere

Rwanda har også fått en alliert i USA. Sistnevnte frykter at dersom Rwanda trekker ut de fire bataljonene sine, så vil det blir dødsstøtet for de fredsbevarende styrkene.

- Både det internasjonale samfunnet og FN prioriterer fred i Darfur, og vi er sterkt bekymret over den forverrede situasjonen der, sier talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet Gonzalo Gallegos til Reuters.

Andre synes imidlertid at det er merkelig at USA og FN går i bresjen for å få straffet de angivelige krigsforbryterne Omar Hassan al-Bashir (presidenten i Sudan) og den nylig arresterte Radovan Karadzic, mens de ignorerer menn som Karenzi Karake.

- Det er urovekkende at noen stater fremdeles tror at de kan velge hvilke krigsforbrytere som skal forfølges etter den politiske nytteverdien, sier Crawshaw til Washington Post.