BRUTALT GULLSMEDRAN: . Foto: Tysk politi
BRUTALT GULLSMEDRAN: . Foto: Tysk politiVis mer

Etterlyst mann (33) tatt i Oslo, siktet for drapsforsøk og brutale ran i Tyskland

- Vi mener han tilhører en ransliga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 33 år gammel litauisk mann ble lørdag i forrige uke pågrepet i Oslo. 33-åringen var etterlyst internasjonalt for drapsforsøk og to brutale bankran i Tyskland.

Mannen ble pågrepet etter at tysk politi fant ut at han befant seg her.

- Tysk politi mener han står bak et ran av en gullsmedforretning i Düsseldorf 22. august i fjor, hvor det ble ranet verdier for 75 000 euro. Innehaveren ble utsatt for vold, og ble alvorlig skadd, og tysk politi har siktet ham for drapsforsøk, sier politiadvokat Asmund Riegels i Oslo-politiet.

- Han er i tillegg siktet for å ha ranet en pantelånerforretning i Kiel 9. oktober. Også her ble en av de ansatte utsatt for vold, og det skal ha blitt ranet verdier for 500 000 euro, sier Riegels til Dagbladet.

Truet med elektrosjokkvåpen Det er funnet DNA fra mannen på begge åstedene, og de tyske etterforskerne mener han er fotografert av overvåkningskamera i forbindelse med ranene. Han ble etterlyst i Tyskland med et bilde fra gullsmeden i Düsseldorf. Under ranet i Kiel skal en av de ansatte ha blitt truet med et elektrosjokkvåpen, skriver avisa Kieler Nachrichten.

Tyske myndigheter mener mannen er del av en litauisk bande. Det var fire personer som stod bak de to ranene, alle er nå pågrepet.

- Vi mener de også planla et ran i München, sier statsadvokat Birgitte Hess til Dagbladet.

- Vi mener de tilhører en ransliga, sier Hess.

Totalt åtte personer med tilknytning til ligaen er nå pågrepet.

Utleveres til Tyskland Den litauiske 33-åringen ble varetektsfengslet i Oslo tingrett mandag denne uka, og vil utleveres til Tyskland. Ifølge fengslingskjennelsen hadde han bare vært i Norge i to måneder da han ble pågrepet. Han opplyste i retten at han har bodd i en leilighet som disponeres av arbeidsgiveren hans, men han har ikke gyldig arbeidstillatelse i Norge.

- Han erkjente ikke straffskyld i fengslingsmøtet, men samtykker til utlevering til Tyskland, sier forsvarer Solveig Høgtun i advokatfirmaet Elden.