Etterlyst ransmann fikk jobb i Regjeringskvartalet

22-åring med bakgrunn fra Oslos gjengmiljøer arbeidet i hele vinter med nytt regjeringsbygg før han ble oppdaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 22 år gammel mann som knyttes til blant annet væpnet ran og narkosmugling, fikk i fjor jobb i Regjeringskvartalet uten å støte på hindringer.

Mannen var bygningsarbeider i sluttfasen av det nye departementsbygget R6 i Teatergata/Keysers gate, som skal forbindes med resten av regjeringskvartalet med underjordiske tunneler.

Deler av prosjektet er underlagt strenge krav om sikkerhetsklareringer, men 22-åringens navn var ikke blant dem som ble sendt Nasjonal sikkerhetsmyndighet for en såkalt personsjekk.

Dermed jobbet han i rundt fire måneder med Helse- og omsorgsdepartementets nye bygg uten at noen la merke til at han var etterlyst av politiet i flere forskjellige saker.

Gjengkriminalitet Av Seksjon for organisert kriminalitet i oslopolitiet ble 22-åringen for et par år tilbake regnet som en del av «Grønlandsgutta», et gjengmiljø kjent for tilgang på skytevåpen, stygge voldshendelser og kontakter i de mer etablerte kriminelle grupperingene.

Sommeren 2010, etter  å ha sittet i varetekt i Finnmark etter beslag av 1,4 kilo metamfetamin og  blitt dømt for drosjeran i Oslo tingrett, dro mannen til Kosovo. Da var andre rans- og narkosaker ennå uoppgjort, og han ble etterlyst av politiet i flere omganger.

I 2011 var han kommet ubemerket tilbake til Norge, og tjente penger som murer og på et hotell. Så, 8. november i fjor, fikk han via et lite snekkerfirma i Oslo jobben som bygningsarbeider i Regjeringskvartalet, etter det Dagbladet erfarer. Der oppfattet han det som at han var blitt sikkerhetsklarert, fortalte han i Borgarting lagmannsrett tidligere denne måneden.

- Han har aldri utgjort noen sikkerhetsrisiko og har seinere fått en meget god attest fra arbeidsgiveren. Men han hadde  ikke regnet med at det skulle gå så knirkefritt å bli sikkerhetsklarert i hans situasjon, så han ble nok litt overrasket over å få jobben, sier 22-åringens forsvarer, advokat Tom Barth-Hofstad, til Dagbladet.

Var Nav-registrert Først i mars i år fant myndighetene ut at den etterlyste mannen var tilbake i Norge. Da var det gått åtte måneder siden terrorangrepene som førte til et langt strengere sikkerhetsregime i Regjeringskvartalet enn før 22. juli.

Det var politiets stevningskontor som oppdaget 22-åringens navn i det lett tilgjengelige Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret. Der hadde 22-åringen blitt ført inn av entrepenørfirmaet på vanlig måte fire måneder tidligere.

- Politiet ringte byggefirmaet og ba ham møte på politiets stevningskontor. Der ble min klient pågrepet, sier Barth-Hofstad.

I hele vår har mannen sittet varetektsfengslet.

«Retten er enig med forsvarer i at politiet neppe kan ha prioritert etterlysning og pågripelse av siktede særlig høyt. Siktede er i arbeid og har vært det siden i høst», skrev Oslo tingrett i sin første kjennelse etter pågripelsen.

- Ikke behov Mens flere av rådgiverne i R6-prosjektet har tilgang på materiale gradert som «konfidensielt» og har gått gjennom en lang prosess med registersøk blant annet hos PST, politiet og domstolene, har dette ikke berørt arbeiderne hos underleverandørene i særlig grad.

Ifølge Statsbygg ble aldri 22-åringen sikkerhetsklarert, da det ikke var nødvendig. Foretaket ble heller ikke varslet av politiet da mannen ble pågrepet.

Arkivfoto: POLITIET
Arkivfoto: POLITIET Vis mer

- Vedkommende denne saken gjelder har ikke hatt behov for verken adgang til spesielle områder eller tilgang til skjermingsverdig informasjon som gir Statsbygg hjemmel til å kontrollere ham utover det som er normalt for arbeid på byggeplass, skriver kommunikasjonsrådgiver Mirjana Rødningen i en epost.

Statsbygg viser til at det blir kontrollert at alle har byggebransjens ID-kort, men politiattest for bygningsarbeiderne innhentes bare i enkelte tilfeller.

- Enkelte deler av regjeringsbygningene er naturligvis av en slik art at informasjon om disse må skjermes for allmennheten, skriver byggherren i eposten.

Statsbygg medgir at det ikke er ideelt at etterlyste med antatt kriminell bakgrunn kan få arbeid i Regjeringskvartalet:

- Det er opplagt at det ikke er en ønsket situasjon, men det har ikke hatt noen betydning for gjennomføring av prosjektet. Selv om alle er korrekt registrert og har papirene i orden, har vi ingen garanti for at det ikke er uønskede personer på  byggeplassen.

- Ute av miljøet Advokat Barth-Hofstad understreker at 22-åringen ikke er tiltalt for noen straffbare forhold begått seinere enn 2010.

- Det er nok riktig at han den gang var på full fart vei inn i et gjengmiljø, men det fikk heldigvis aldri  utvikle seg. Min klient dro til Kosovo, andre i miljøet ble fengslet og problemet forsvant av seg selv for to år siden. Nå er han altså i arbeidslivet og har skikket seg, sier forsvareren.

Politiadvokaten som håndterte den siste rettssaken mot 22-åringen var i går ikke tilgjengelig for kommentarer om politiets arbeid.