Etterlyst Rwanda-krigsforbryter tatt i Norge

Etterlyst av Interpol etter det groveste folkemordet siden andre verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Charles Bandora (57) ble i går arrestert på Gardermoen.

Han er etterlyst av Interpol for forbrytelser mot menneskeheten, folkemord, medvirkning til folkemord og for å ha vært del av et kriminelt nettverk som opererer på tvers av landegrenser.

Dagbladet får bekreftet arrestasjonen både hos norsk politi og Justisdepartementet.

Advokat Lars E. Mørch, som forsvarer 57-åringen, bekrefter arrestasjonen for Dagbladet, og sier 57-åringen var i Norge for å søke asyl. Han hadde først forsøkt å søke asyl i Belgia, fordi han har barn bosatt i landet.

Men belgiske myndigheter hadde fraktet ham til flyplassen og bedt ham søke asyl i Norge, noe han nå var kommet for å gjøre.

- Årsaken er at han var i besittelse av et malawisk pass med et norsk Schengen-stempel, sier Mørch til Dagbladet.

- Var dette passe falskt?

- Det var ikke hans eget navn som sto i passet. Han sier han har fått passet i Malawi, fra bekjente der.

- Menneskesmuglere?

- Det har han ikke sagt noe om.

- Trente milits Augustin Nkusi, talsmann for påtalemyndigheten i Rwanda, er begeistret for pågripelsen.

- Dette er en god utvikling i saken, slår han fast overfor afrikanske medier.

Bandora skal ha vært en av de øverste maktfigurene i det hutudominerte regjeringspartiet MRND, som var med å orkestrere folkemordet. Han skal ha trent Interahamwe-militsgrupper under folkemordet.

Macheteslakt De svært brutale bandene reiste rundt, spartansk utstyrt - med macheter, lette håndvåpen og i åpne pickuper - men slaktet mennesker med en ekstrem effektivitet:

10 000 mennesker ble massakrert hver eneste dag. Sju mennesker hvert minutt.

Den nå pågrepne 57-åringen var ifølge Interpol en pengesterk forretningsmann, og hadde stor makt i partiapparatet i regjeringspartiet. Bandora hevder selv sin uskyld.

- Utleveres - Han stiller seg helt uforstående til siktelsen, og sier selv han ble forfulgt i Rwanda i 1994, sier advokat Mørch til Dagbladet.

Bandora ble arrestert i Malawi i januar, men ble senere løslatt - ifølge afrikanske medier etter press fra Zimbabwe, hvor flere andre folkemorddeltagere har vært i aksjon som leiesoldater.

President og MRND-leder Juvénal Habyarimana ble drept da flyet han og Burundis president satt i, 6. april 1994 - og maktvakuumet etter hans død fostret rasemotivertekonspirasjonsteorier som lot folkemordet skje.

Advokat Mørch opplyser at mannen vil bli framstilt for varetektsfengsling på Lillestrøm i morgen. Advokaten opplyser at dette vil være etter Interpol-etterlysningen, og at Rwanda skal ha sendt en utleveringsbegjæring.

Politiadvokat Anne Siv Åvitsland i Romerike politidistrikt oppgir derimot at politiet framstiller ham for fengsling for å finne ut hvem han er. En av årsakene til dette er passet 57-åringen var i besittelse av.

- Han ble pågrepet på Gardermoen i går. Jeg kan ikke kommentere pågripelsen, sier Åvitsland til Dagbladet.