Etterlyst Rwanda-krigsforbryter tatt i Norge

Etterlyst av Interpol etter det groveste folkemordet siden andre verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Charles Bandora (57) ble i går arrestert på Gardermoen.

Han er etterlyst av Interpol for forbrytelser mot menneskeheten, folkemord, medvirkning til folkemord og for å ha vært del av et kriminelt nettverk som opererer på tvers av landegrenser.

Dagbladet får bekreftet arrestasjonen både hos norsk politi og Justisdepartementet.

Advokat Lars E. Mørch, som forsvarer 57-åringen, bekrefter arrestasjonen for Dagbladet, og sier 57-åringen var i Norge for å søke asyl. Han hadde først forsøkt å søke asyl i Belgia, fordi han har barn bosatt i landet.

Men belgiske myndigheter hadde fraktet ham til flyplassen og bedt ham søke asyl i Norge, noe han nå var kommet for å gjøre.

- Årsaken er at han var i besittelse av et malawisk pass med et norsk Schengen-stempel, sier Mørch til Dagbladet.

- Var dette passe falskt?

- Det var ikke hans eget navn som sto i passet. Han sier han har fått passet i Malawi, fra bekjente der.

- Menneskesmuglere?

- Det har han ikke sagt noe om.

- Trente milits Augustin Nkusi, talsmann for påtalemyndigheten i Rwanda, er begeistret for pågripelsen.

- Dette er en god utvikling i saken, slår han fast overfor afrikanske medier.

Bandora skal ha vært en av de øverste maktfigurene i det hutudominerte regjeringspartiet MRND, som var med å orkestrere folkemordet. Han skal ha trent Interahamwe-militsgrupper under folkemordet.

Macheteslakt De svært brutale bandene reiste rundt, spartansk utstyrt - med macheter, lette håndvåpen og i åpne pickuper - men slaktet mennesker med en ekstrem effektivitet:

10 000 mennesker ble massakrert hver eneste dag. Sju mennesker hvert minutt.

Den nå pågrepne 57-åringen var ifølge Interpol en pengesterk forretningsmann, og hadde stor makt i partiapparatet i regjeringspartiet. Bandora hevder selv sin uskyld.

- Utleveres - Han stiller seg helt uforstående til siktelsen, og sier selv han ble forfulgt i Rwanda i 1994, sier advokat Mørch til Dagbladet.

Bandora ble arrestert i Malawi i januar, men ble senere løslatt - ifølge afrikanske medier etter press fra Zimbabwe, hvor flere andre folkemorddeltagere har vært i aksjon som leiesoldater.

President og MRND-leder Juvénal Habyarimana ble drept da flyet han og Burundis president satt i, 6. april 1994 - og maktvakuumet etter hans død fostret rasemotivertekonspirasjonsteorier som lot folkemordet skje.

Advokat Mørch opplyser at mannen vil bli framstilt for varetektsfengsling på Lillestrøm i morgen. Advokaten opplyser at dette vil være etter Interpol-etterlysningen, og at Rwanda skal ha sendt en utleveringsbegjæring.

Politiadvokat Anne Siv Åvitsland i Romerike politidistrikt oppgir derimot at politiet framstiller ham for fengsling for å finne ut hvem han er. En av årsakene til dette er passet 57-åringen var i besittelse av.

- Han ble pågrepet på Gardermoen i går. Jeg kan ikke kommentere pågripelsen, sier Åvitsland til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer