Etterlyst!

Ahmad Chalabi var en av Laura Bushs spesielle gjester til sin manns State of the Union-tale. Nå er han etterlyst i Irak for pengefalsk. Nevøen Salem Chalabi er mistenkt for mord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ahmed Chalabi var i sin ferieresidens i fjellene utenfor Irans hovedstad Teheran da arrestordren på ham i hjemlandet ble kjent. Han sa i går at han reiser tilbake til Irak.

-  Jeg skal reise tilbake til Irak om noen få dager for å imøtegå disse vanvittige og politisk motiverte løgnene, uttalte han til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge arrestordren skal han ha forfalsket dinarer fra Hussein-regimet, for så å veksle de falske sedlene inn i nye, ekte dinarer da sedlene fra Hussein-regimet ble erklært ugyldige.

Mordanklage

Hans nevø, Salem Chalabi (41), er i London der han hardnakket avviser mordanklagene fra kriminaldomstolen i Bagdad. Han vil ikke reise tilbake før han får garantier for at hans liv ikke er i fare.

Salem Chalabi er anklaget for medvirkning til drapet på generaldirektøren i Iraks finansdepartement, Haitem Fadhil, i mai.

Fadhil gransket Chalabi-familiens eiendommer og økonomi i Irak. Salem Chalabi leder tribunalet som fører saken mot Saddam Hussein og hans drabanter.

Yndlinger

Ahmad Chalabi var i opptakten til krigen mot Irak en av det amerikanske forsvarsdepartementets viktigste kilder til argumenter for krig. Han bidro med mange av påstandene om Saddam Husseins lagre av masseødeleggelsesvåpen. Etter krigens slutt, i mai 2003, ble Chalabi og 700 av hans tilhengere fløyet inn til Irak for å hjelpe okkupasjonshæren. I januar i år var Ahmad Chalabi en av førstedamen Laura Bushs spesielt inviterte gjester til president George W. Bushs State of the Union-tale.

Chalabi var husvarm både hos viseforsvarsminister Paul Wolfowitz og hos visepresident Dick Cheney. Han var for få måneder siden Pentagons favoritt til å ta over ledelsen i Irak etter maktskiftet 28. juni. Fram til mai i år mottok partiet over 2,3 millioner kroner i måneden av Pentagon.

Salem Chalabi (41) som er utdannet jurist etter studier på universitetene Yale, Colombia og Northwestern i USA, var også inne i varmen hos de amerikanske okkupasjonsmyndighetene. Det var USAs administrator i Irak, Paul Bremer, som utnevnte ham til leder for Iraks krigsforbryterdomstol.

Falt i unåde

Ahmad Chalabi falt i unåde i USA i mai etter at han ble mistenkt for å ha gitt amerikanske militære hemmeligheter til Iran, og for angivelig å ha underslått flere millioner dollar mens han var medlem av styringsrådet i Irak.

I mai raidet de hans hovedkvarter i Bagdad og det var her de falske pengesedlene dukket opp.

Chalabi sier saken mot ham er et komplott i regi av tidligere medlemmer av Saddams Ba'ath-parti og av CIA. Det er kjent at CIA lenge har vært skeptiske til Chalabi og hans parti, Iraks Nasjonale Kongress. Deres allierte i Irak har hele tida vært mannen som trakk det lengste strået i kampen om å bli Iraks statsminister, Iyad Allawi. Chalabi og Allawi har i flere år vært bitre rivaler.

Arrestordren mot Chalabi og hans nevø tolkes derfor inn i maktkampen mellom ulike fraksjoner i Bagdad. Chalabi, som ikke kom med i den nye regjeringen, er ventet å stille til valg som regjeringssjef når Irak skal holde valg i januar.

Dømt

Dette er ikke første gang Chalabi er i klammeri med myndigheter for kriminelle finansoperasjoner. Han og hans rike bankfamilie måtte flykte fra Irak like før monarkiets fall i 1958. Han slo seg ned i Jordan og grunnla Petra Bank. Da den kollapset i 1979, var en halv milliard kroner forsvunnet, og Chalabi ble smuglet til Syria i bagasjerommet på en bil. Han ble seinere dømt in absentia til 22 års fengsel for underslag.

AVVISER: Ahmad Chalabi sier at anklagene er et ledd i en politisk kampanje mot ham og hans familie. Chalabi var Pentagons favoritt til å ta over ledelsen i Irak.
FRYKTER: Salem Chalabi sier fra London at han er utsatt for en svertekampanje satt i verk for å ramme hans ledelse av tribunalet som etterforsker og fører saken mot Saddam Hussein.