Etterlyste boktyv: «du med innvandrerbakgrunn...»

Studenter og ansatte raser mot felles-epost fra biblioteket på Høgskolen i Gjøvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ledelsen ved HiG har fått en storm av sinte henvendelser etter at de fem ansatte ved biblioteket i går ettermiddag sendte ut følgende epost til samtlige studenter og ansatte ved høyskolen:

«Til deg som stjal bok/bøker fra biblioteket i dag. Vi i skranken så deg bare bakfra og nådde deg ikke igjen da du løp for livet!

Men du er gjenkjent av andre som var her, så du vil kunne bli identifisert. Du bør levere tilbake det du urettmessig fjernet herfra.

Du bør også være klar over at du, som har innvandrerbakgrunn, bygger opp under andre menneskers diskriminering. (Vår utheving, red.)

Bibliotekansatte

Beklager, på en måte

I dag, etter at eposten har fått etterspill internt på høyskolen, beklager biblioteket innholdet - men ikke uten forbehold.

- Vi har fått både postitive og negative reaksjoner, sier en ansatt som sier hun er stedfortredende leder ved biblioteket

PROVOSERTE MOTTAKERE: Mange ansatte og studenter har reagert kraftig på denne eposten fra biblioteket ved Høgskolen i Gjøvik.  Angivelig skal samtlige bibliotek-medarbeidere ha stilt seg bak innholdet. (Uthevingen i bildet er vår, red.) (FAKSIMILE)
PROVOSERTE MOTTAKERE: Mange ansatte og studenter har reagert kraftig på denne eposten fra biblioteket ved Høgskolen i Gjøvik. Angivelig skal samtlige bibliotek-medarbeidere ha stilt seg bak innholdet. (Uthevingen i bildet er vår, red.) (FAKSIMILE) Vis mer

- Har dere fått mange henvendelser?

- 10-12 mailer har det jo vært.

Kvinnen, som nekter å oppgi navnet sitt til Dagbladet.no, forteller at alle fem ansatte på biblioteket stilte seg bak eposten da de sendte den ut, ifølge henne like etter det angivelige tyveriet.

- Hva om vi hadde skrevet at det var en blondine, hadde noen reagert da? Dette var bare for å si at «du er observert og kan bli gjenkjent». Dessuten er det mange med innvandrerbakgrunn som reagerer på at deres egne gjør slike ting, mener hun.

- Hvorfor var det ikke nok å skrive nettopp at vedkommende var gjenkjent?

- Når reaksjonene ble som de ble kan vi godt være enige i at vi kunne sløyfet den siste setningen, sier biblioteklederen, så fikk hun nok:- Nå har jeg ikke mer å si til deg, sa vedkommende, som igjen nektet å si hvem hun var - og la på røret. Det gjentok hun da Dagbladet.no prøvde å ringe på nytt.

Føler seg stemplet

Studentrådsleder Thomas Danbolt ved Høgskolen i Gjøvik har snakket med flere studenter som føler seg stemplet av bibliotekets formuleringer.

- De synes det er leit, spesielt de med utenlandsk bakgrunn. Vi i studentparlamentet tar selvsagt sterk avstand fra eposten. Holdningene som uttrykkes der er ikke studentenes, sier han.

De studenttillitsvalgte er nå i dialog med ledelsen for å forhindre at noe lignende skjer igjen, men understreker at de mener det dreier seg om meningene til «ett enkeltindivid».

Kalt inn på teppet

I formiddag sendte rektor Jørn Wroldsen og høgskoledirektør Inge Øystein Moen en epost der de beklager bibliotekets framgansmåte overfor alle studenter.

«En slik mail burde ikke vært sendt. Innholdet i mailen representerer holdninger som HiG ikke stiller seg bak. Saken er tatt opp med ansvarlig på biblioteket», skriver ledelsen..

- Vi har ikke andre kommentarer enn det som står der, sier Moen.

- Hvorfor så dere det som nødvendig å beklage?

- Vi reagerte på eposten selv og har mottatt henvendelser fra ansatte og studenter, utdyper høgskoledirektøren, som bekrefter at det «særlig er i forhold til dette med det fremmedkulturelle» folk har blitt provosert.

- Men vi kommer til å forfølge at noen stjeler på biblioteket, understreker Moen. Heller ikke han vil svare på flere spørsmål fra Dagbladet.no

<B>FIKK KLAR BESKJED</B>: Ledelsen ved høyskolen beklager overfor alle studenter, og har refset de ansvarlige ved biblioteket.