Etterlyste Moxnes: - Påfallende

Da Rødt ikke var til stede i Ukraina-debatt på Stortinget, så Ine Eriksen Søreide (H) rødt. Fra talerstolen spurte hun om ikke Rødt-ledelsen våget å stille.

UT MOT RØDT: Tidligere utenriksminister og leder av forsvars- og utenrikskomiteen, Ine Eriksen Søreide (H) reagerer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UT MOT RØDT: Tidligere utenriksminister og leder av forsvars- og utenrikskomiteen, Ine Eriksen Søreide (H) reagerer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Så, president, vil jeg gjerne bruke det siste minuttet på å adressere det partiet som ikke er til stede i salen.

Ine Eriksen Søreide, Høyres tungvekter innen utenriks- og forsvarspolitikk, lot ikke sjansen gå fra seg.

Fra Stortingets talerstol hevdet hun torsdag at det var påfallende at Rødts stortingspolitikere ikke var til stede under debattene om Ukraina-hjelp og deltakelse i Sikkerhetsrådet.

- De er da ikke til stede når vi diskuterer langsiktig hjelp til Ukraina, en debatt Rødt har fått problemer med den siste tida, sa Høyre-politikeren.

I beste sendetid på NRKs «Debatten» hevdet ett av Rødts sentralstyremedlemmer denne uka at Norge ikke burde sende våpen til Ukraina.

Det skapte en storm, og partileder Bjørnar Moxnes presses på sitt standpunkt.

Dukket opp

En stund etter at fraværet i Stortinget ble adressert av både Høyre-politikeren og Arbeiderpartiets Åsmund Aukrust, dukket Bjørnar Moxnes opp i stortingssalen i en annen debatt og holdt innlegg.

Rødt forklarer at Moxnes fulgte debattene via video og så holdt et innlegg som svarte på kritikken og forslaget som var oppe til debatt.

FÅR KRITIKK: Rødt-leder Bjørnar Moxnes og nestleder Marie Sneve Martinussen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Rødt-leder Bjørnar Moxnes og nestleder Marie Sneve Martinussen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Overfor Dagbladet kaller Ine Eriksen Søreide opptredenen påfallende.

- Jeg var ikke den eneste som syntes det var påfallende at Rødt, som har åtte stortingsrepresentanter, ikke var i den debatten. Og at Moxnes kom inn på slutten av den neste debatten om bistandsmidler for å si noe, sier hun. Høyre-politikeren leder Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

- Slikt varierer

Da Moxnes gikk på talerstolen, adresserte han at Rødts standpunkter har vekket debatt og kommer til å bli diskutert i tida framover.

Han sa ingenting om sitt standpunkt om våpen. Isteden understreket han at det er partidemokratiet som til sist må avgjøre.

- Fordi forslagene og tilrådingene Rødt sto inne for, allerede ble tatt opp av andre partier, var det i utgangspunktet ikke nødvendig å holde innlegg. Slikt varierer jo normalt fra debatt til debatt for de fleste partier, sier Rødts presse- og kommunikasjonsansvarlig Linn-Elise Øhn Mehlen til Dagbladet.

Travelt etter Debatten

Flere sentrale Rødt-politikere, blant andre nestleder Marie Sneve Martinussen og stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson, har de siste dagene annonsert at de har snudd i våpenspørsmålet.

Fra talerstolen hevdet Høyres Ine Eriksen Søreide at de ikke gjorde dette på grunn av krigens brutalitet, men fordi Rødt nå får dårlig medieomtale.

- De har hatt snart ett år - og stadig mer brutale angrep fra Russland - på å snu, men de sa ikke et ord om dette før etter Debatten. Og da fikk flere det travelt, sier hun til Dagbladet.

Hun ber Rødt avklare sitt standpunkt.

- Problemet for Rødt er at dette er Rødts politikk. Så lenge Moxnes forholder seg taus, må vi legge til grunn at partiet ikke har noen intensjoner om å endre politikk, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer