Etterretningsjef måtte gå i Sveits

Forsvarsministeren i Sveits suspenderte søndag lederen for den militære etterretningstjenesten etter en svindel i millionklassen som viste seg også å omfatte et hemmelig våpenlager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Adolf Ogi sa på en pressekonferanse i Bern at han hadde suspendert Peter Regli med øyeblikkelig virkning.

- Saken, som allerede var den største offentlig pengesvindel noensinne, har utviklet seg enormt fort og fått et omfang som vi aldri kunne ha drømt om, sa Ogi.

Stikkord i skandalen er hemmelige våpen, våpenhandel, en hemmelig hær, og organisert kriminalitet, sa forsvarsministeren.

Saken har fått navn etter Dino Bellasi (39), regnskapsfører for den militære etterretningen. Han ble for ti dager siden arrestert sammen med sin kone på flyplassen i Zürich da paret vendte hjem fra ferie på Bali.

Han er mistenkt for å ha fått utbetalt 45 millioner kroner av sentralbanken til å dekke utgifter til forflytning av tropper som ikke eksisterte. Kona er mistenkt for delaktighet og mottakelse av tyvgods.

Det ble opprinnelig sagt at Bellasi var ute etter å berike seg personlig, men nye avsløringer tyder på at pengene er gått til våpenkjøp.

Viseriksadvokat Felix Baenziger bekreftet medieoppslag om at det er funnet våpen og ammunisjon i nærheten av Bern.

Den avsatte etterretningssjefen Regli benektet på pressekonferansen uttalelser fra Bellasi om at våpnene var kjøpt på ordre fra overordnede og at hensikten var å utstyre en hemmelig hær.

Regli var Bellasis sjef. Han benektet på det sterkeste påstandene om våpen og en hemmelig hær og sa det var ville løgner. Men leder av den parlamentariske kontrollkomiteen med forsvarsdepartementet, Bernhard Seiler, sa det var umulig for en person å kunne lagre 200 våpen uten at andre visste om det.

(NTB-Reuters)