Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etterretningssjefen: - Flere terrorgrupper kan true Europa og Norge

Sjef for E-tjenesten Morten Haga Lunde forventer økt terrortrussel og økt russisk aktivitet nære Norge.

ETTERETNINGSSJEFEN: Morten Haga Lunde intervjues her av Dagbladet etter framleggingen av årsrapporten. Video: Henning Lillegård. Reporter: Eiliv Frich Flydal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen innleder pressekonferansen i Forsvarsdepartementet før sjef for Etteretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, presenterte den åpne vurderingen Fokus 2018.

- Vi trenger E-tjenesten, som gjør det mulig å forsvare Norge mot trusler. Vi vet at det har avverget terror mot Norge, innledet Bakke -Jensen under dagens pressekonferanse, for han ga ordet til E-tjenestens sjef Morten Haga Lunde.

Terrortrussel

Ifølge Haga Lunde er inngangen til 2018 preget av to vedvarende, parallelle trender. Den første trenden er at statsmakten får svekket legitimitet og redusert evne til nasjonal maktutøvelse. I første rekke gjelder dette deler av Midt-Østen, Afrika og Asia.

I disse områdene får terrorgrupper betydelig handlingsrom. Ifølge Haga Lunde er disse terrorgrupper også en trussel mot Europa og Norge.

ISIL vil sannsynlivis miste all territorial kontroll i Syria og Irak i 2018. Statsprosjektet er knust, og ISIL går tilbake til å bli et undergrunnsnettverk.

- Terrortrusselen fra ISIL er på vei ned, sier Haga Lunde, men han uttrykte bekymring for fremvekst av flere terrorgrupper.

Ifølge Haga Lunde kan tidligere ISIL-virksomhet fortsatt kunne inspirere til terrorangrep i Europa.

- Det er 40 fremmedkrigere med tilknytning til Norge som er igjen i området. En rekke faktorer indikerer at flere ekstremistgrupper kan komme til å true Europa, sier han.

Han mener det også er grunn til å tro at al-Qaida vil prioritere å bygge lokale allianser for å styrke seg på sikt.

Russisk trussel

Haga Lunde ser også med bekymring på at stormakter med langsiktige mål forsøker å styrke sin posisjon. Blant annet ser han på Russlands aktivitet nære Norge som bekymringsfullt.

- Den strategiske og økonomiske verdien til Arktis gjør at regionen er høyt prioritert av russiske styresmakter. Russland fremhever i økende grad at NATO er en trussel mot russiske interesser i Arktis. Styresmaktene ønsker derfor å styrke kontrollen i de nordlige havområdene, sier Haga Lunde.

Han understreker at Russland har modernisert og trent militærmakta. Noe som har gitt Kreml økt handlingsrom i nordområdene og i Arktis.

- I 2017 har russisk aktivitet i Norges nærområder speilet denne utviklingen, gjennom bruk av forsvarsstyrker og tilfeller av mer utfordrende adferd, sier etteretningssjefen.

Dette bildet er ikke bedret for 2018.

- Det er ventet større og hyppigere øvelser i områdene nære Norge. Russland har samlet mye av de arktiske områdene under den fellesoperative kommandoen Nordflåten, sa Haga Lunde.

Økte, digitale trusler

I 2017 mente Etteretningstjenesten at digitale trusler mot politiske, militære og økonomiske mål i Norge var økende.

Synet har ikke endret seg for 2018.

Haga Lunde framhevet tre alvorlige, typer trusler for Norge: påvirkning, etterretning og sabotasje. Spesielt ser han på aktiviteten fra Russland.

- Russlands påvirkningsoperasjoner mot vestlige land er blitt trappet opp de siste åra, blant annet ved å forsøke å påvirke valgprosesser og valgresultater. Aktiviteten er en økende utfordring for vestlige demokrati, sier han.

Haga Lunde ser på etterretning som den mest alvorlige, digitale trusselen.

- Ulike aktører forsøker å kompromittere og infiltrere norske styresmakter og virksomheter. Formålet er å hente inn informasjon om tradisjonelle politiske og militære mål, i tillegg til industrispionasje, ifølge Haga Lunde.

Han viser spesielt til nettverksoperasjonene mot datasystemene til Helse Sør-Øst som viser hvor komplekst og sammensatt trusselbildet er.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling