Krigen i Ukraina

Etterretningssjefens kone påstås forgiftet

Kyrylo Budanovs kone, Marianna Budanova, skal være innlagt på sykehus, etter å ha blitt forgiftet med tungmetaller.

ETTERRETNINGSSJEF: Kyrylo Budanov er sjef for den militære etterretningstjenesten i Ukraina. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB
ETTERRETNINGSSJEF: Kyrylo Budanov er sjef for den militære etterretningstjenesten i Ukraina. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det stemmer at Marianna Budanova ble forgiftet av tungmetaller. Hun får nå behandling som går mot sluttfasen, sier Andrij Yusov, talsmann for Ukrainas etterretningsdirektorat (GUR), i en uttalelse til Radio Svoboda tirsdag ettermiddag.

Nyhetsnettstedet Babel meldte først om den angivelige forgiftningen, tirsdag morgen, med henvisning til etterretningskilder.

Kildene hevdet at Budanova ble innlagt på sykehus «etter en langvarig svekkelse av helsen».

De hevdet også at hun har fått påvist skader som følge av tungmetaller - uten å spesifisere hvilke skader eller stoffer det skal være snakk om.

- Disse stoffene brukes ikke på noen måte i hverdagen eller i militære sammenhenger. Stoffenes tilstedeværelse kan tyde på et målrettet forsøk på å forgifte en bestemt person, sa en kilde i den militære etterretningstjenesten til Babel.

KOMMER MED BØNN: I en ny video fra fronten i Ukraina bønnfaller russiske styrker sin egen forsvarsminister Sergej Sjojgu om tropperotasjon. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer

Nyhetsnettstedet Ukrainska Pravda henviste også til ikke navngitte kilder med tilsvarende påstander i morgentimene. Deres teori var at etterretningssjefens kone «mest sannsynlig» ble forgiftet gjennom mat.

- Fordi hun er liten og lett manifesterte det seg raskere i henne. Siden er det bekreftet forgiftning av flere andre ansatte. De er større, så de merket ikke noe, men de får også behandling nå, sa en kilde.

GUR hevder at disse opplysningene er korrekte, og oppgir at de vil komme med flere opplysninger på et seinere tidspunkt.

I et intervju med Radio Svoboda tidligere i høst, hevdet Kyrylo Budanov at hans kone hadde flyttet inn på hans kontor, sammen med ham.

Hun er selv utdannet psykolog, og har siden 2021 jobbet som rådgiver for Kyiv-ordfører Vitalij Klitsjko, innen bekjempelse av korrupsjon.

Babel melder at påstandene om forgiftning etterforskes som drapsforsøk på etterretningssjefen og hans kone.

Også i fjor høst hevdet ukrainske myndigheter å ha avverget et attentat mot den militære etterretningssjefen. Da hevdet sikkerhetstjenesten SBU å ha pågrepet russiske agenter som planta å likvidere både Budanov og daværende forsvarsminister Oleksij Reznikov.

Krigen i Ukraina