- Etterretningssoldater deltok i mishandling

Ny rapport om Abu Ghraib-skandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge en rykende fersk rapport var minst 27 amerikanske etterretningsfolk involvert i mishandling av irakiske krigsfanger i Abu Ghraib-fengselet. Av disse var 23 militære etterretningsfolk, mens fire var sivilt ansatte sikkerhetsfolk.

Noen deltok i selve mishandlingen. Andre ba militærpoliti utføre overgrepene, eller så gjennom fingrene med at militærpolitiet brøt alle regler for fangebahndling, melder New York Times.

Rapporten går sterkt imot Bush-administrasjonens påstand om at det var en håndfull militærpoliti og soldater som sto bak overgrepene.

Så langt er sju soldater tiltalt for fangemishandlingen.

- Tortur

Den siste granskningen av fangeskandalen er ledet av general Paul Kern, generalmajor George Fay og generalløytnant Anthony Jones. Toppoffiserenes rapport ble lagt fram for Pentagon i går.

I rapporten åpner Fay og Jones for at obersten som hadde kommando over den gjeldende etterretningsbrigaden kan bli straffeforfulgt. De skriver også at flere av overgrepene som fant sted kan kalles tortur.

- I noen tilfeller synes jeg det var riktig ordbruk, sa Fay under gårsdagens pressekonferanse.

- Vi avdekket grov tjenesteforsømmelse og tap av moralske verdier, sa general Kern ifølge BBC.

Dette er første gang forsvarsdepartementet har vedgått at det foregikk tortur i Abu Ghraib mens amerikanerne kontrollerte fengselet.

Skandalen ruller videre

Torturskandalen ved Abu Ghraib-fengselet startet å rulle i vår. Okkupasjonsstyrkene inntok Irak med løfter om frihet og demokrati, men stadig nye bildesjokk fra fengselet vitnet om massive overgrep.

Det samme fengselet var også beryktet under Saddam Husseins regime, som mishandlet, torturerte og drepte fanger under avhør. Avsløringen av amerikanernes metoder har derfor vakt et voldsomt raseri i Irak. LES MER:

OVERGREP: Irakiske fanger i Abu Ghraib fengselet utenfor Bagdad ligger nakne og bundet til hverandre.
I BÅND: En naken fange i Abu Ghraib-fengselet trekkes etter et halsbånd av fengselsvokter og menig Lynndie England.
LA FRAM RAPPORT: George Fay (til venstre) og Anthony Jones under gårsdagens pressekonferanse.