<strong>- MENNESKELIG FEIL:</strong> Etterretningstjenesten sto bak ulovlig overvåking av nordmenn i fjor. En uheldig menneskelig feil, er forklaringen. Her ved etterretningssjef, Kjell Grandhagen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
- MENNESKELIG FEIL: Etterretningstjenesten sto bak ulovlig overvåking av nordmenn i fjor. En uheldig menneskelig feil, er forklaringen. Her ved etterretningssjef, Kjell Grandhagen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Etterretningstjenesten sto bak ulovlig overvåking

Hevder rutinene er endret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Etterretningstjenesten sto bak ulovlig overvåking av nordmenn i fjor. En uheldig menneskelig feil, er forklaringen.

E-tjenesten har i motsetning til politiet og Politiets sikkerhetstjeneste ikke lov til å overvåke nordmenn i Norge, kun folk i utlandet. Men i årsmeldingen til det stortingsoppnevnte EOS-utvalget som har tilsyn med hemmelige tjenester, kommer det fram at E-tjenesten hadde en nordmann under overvåking i fire måneder i fjor, skriver Aftenposten.

Ifølge avisen skjedde overvåkingen etter at personen hadde kommet tilbake fra utlandet. Også en annen nordmann var under tilsvarende overvåking i 47 dager i fjor.

- Etterretningstjenesten vil understreke at iverksettelsen av informasjonsinnhentingen, som dreide seg om innhenting utenlands, var lovlig. Innhentingsoppdraget ble ved en feil ikke avbrutt da vedkommende returnerte til Norge. Vi erkjenner at det skjedde en uheldig menneskelig feil, og tjenesten har siden endret rutinene for å hindre at det skjer igjen, sier sjefen for E-tjenesten, Kjell Grandhagen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer