LETER ETTER OVERLEVENDE: Redningsarbeidere søker etter overlevdende i en leilighetsbygning i byen Concepcion, som er blant de verst rammede etter Chile-skjelvet. Foto: REUTERS/Jose Luis SaavedraCANPIX
LETER ETTER OVERLEVENDE: Redningsarbeidere søker etter overlevdende i en leilighetsbygning i byen Concepcion, som er blant de verst rammede etter Chile-skjelvet. Foto: REUTERS/Jose Luis SaavedraCANPIXVis mer

- Etterskjelv opp mot 7,5 kan gi totalkollaps

Jordskjelvprofessor sier chilenske myndigheter må handle raskt for å unngå katastrofale dødstall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Det voldsomme skjelvet i Chile i natt har forårsaket store skader. Byen Concepcion er blant de hardest rammede. Siste nytt fra byen er at regionalsykehuset i byen blir evakuert for pasienter fordi det er fare for jordskred, melder lokale medier.

Professor Kuvvet Atakan ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen sier at nattas jordskjelv målt til 8,8 i Chile er over 500 ganger kraftigere i energi enn skjelvet på Haiti i januar som målte 7,0.

Uttregningen er basert på flere ulike faktorer. Flere internasjonale medier opplyser at skjelvet var 1000 ganger kraftigere enn på Haiti. Dette stemmer ikke, ifølge professoren.

- Den utregninga baserer seg på hvis skjelvet målte 9,0, men ut i fra 8,8 viser regnestykket at skjelvet var cirka 502 ganger større. Det er veldig stor forskjell mellom magnitudenhetene og hvor stort geografisk område det skal fordeles på. Samtidig er ikke bare styrken avgjørende for hvor store ødeleggelsene blir. Faktorer som befolkningstetthet og infrastruktur, er avgjørende, sier Atakan.

Etterskjelv-fareNattas skjelv fordelte seg på et område på 400 ganger 100 kilometer, og slo kraftig ut på blant annet en målestasjon i Tromsø. Hovedstaden Santiago ligger helt i ytterkant av skjelvområdet, men har fått store skader på bygninger og annen infrastruktur, men foreløpig er det rapportert om få totalkollapser.

- Chile er bedre rustet mot store jordskjelv enn for eksempel Haiti, så det blir mindre skader til tross for at skjelvet var kraftigere enn på Haiti, sier han.

Men mange bygninger som fremdeles står har blitt sårbare. Professoren tror svært kraftige etterskjelv kan forårsake totalkollpaser i Chile i tiden framover. Så langt har det vært rundt 40 små og større etterskjelv, det største målt til 6,9.

- Kommer det etterskjelv fra 7,0 til 7,5 de neste fem månedene kan det bli kollapser. Etter dette vil skjelvene gradvis bli svakere og svakere, sier Atakan, som understreker at det knyttes stor usikkerhet rundt dette.

Professoren mener at Chilenske myndigheter er helt avhengig av å få startet redningsarbeidet og arbeidet med å få opp midlertidige boområder raskt for å unngå store dødstall i ettertid. Siste bekreftet dødstall er 122 mennesker. Det er også svært viktig å skaffe oversikt over hvilke bygninger som er trygge å oppholde seg i og ikke.

- I Chile er det stor bevissthet rundt dette. Dette arbeidet er ikke gjort over natta og er forferdelig vanskelig. Jeg tror landet blir avhengig av internasjonal hjelp og egne myndigheter. De som kommer raskt i gang nå, kan redde mange liv som ellers ville gå tapt, sier han.

Jo grunnere jo verre53 land i Stillehavet har mottatt tsunamivarsler etter skjelvet og flere bølger har nå skyllet innover øygrupper i havet.

Professor Atakan sier det er vanskelig å anslå hvor store bølgene vil bli når de nærmer seg land.

- Det er helt avhengig av lokale grunnstrekninger i havbunnen. Jo grunnere og lengre, jo verre. Man har ikke den totale oversikten over dette, men lokalt har man som regel kunnskap om dette, sier Atakan.

FRYKTER STØRRE SKADER: Professor Kuvvet Atakan ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen. Foto: Privat
FRYKTER STØRRE SKADER: Professor Kuvvet Atakan ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen. Foto: Privat Vis mer