- Etterskjelv opp mot 7,5 kan gi totalkollaps

Jordskjelvprofessor sier chilenske myndigheter må handle raskt for å unngå katastrofale dødstall.

LETER ETTER OVERLEVENDE: Redningsarbeidere søker etter overlevdende i en leilighetsbygning i byen Concepcion, som er blant de verst rammede etter Chile-skjelvet. Foto: REUTERS/Jose Luis SaavedraCANPIX
LETER ETTER OVERLEVENDE: Redningsarbeidere søker etter overlevdende i en leilighetsbygning i byen Concepcion, som er blant de verst rammede etter Chile-skjelvet. Foto: REUTERS/Jose Luis SaavedraCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): Det voldsomme skjelvet i Chile i natt har forårsaket store skader. Byen Concepcion er blant de hardest rammede. Siste nytt fra byen er at regionalsykehuset i byen blir evakuert for pasienter fordi det er fare for jordskred, melder lokale medier.

Professor Kuvvet Atakan ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen sier at nattas jordskjelv målt til 8,8 i Chile er over 500 ganger kraftigere i energi enn skjelvet på Haiti i januar som målte 7,0.Uttregningen er basert på flere ulike faktorer. Flere internasjonale medier opplyser at skjelvet var 1000 ganger kraftigere enn på Haiti. Dette stemmer ikke, ifølge professoren.

- Den utregninga baserer seg på hvis skjelvet målte 9,0, men ut i fra 8,8 viser regnestykket at skjelvet var cirka 502 ganger større. Det er veldig stor forskjell mellom magnitudenhetene og hvor stort geografisk område det skal fordeles på. Samtidig er ikke bare styrken avgjørende for hvor store ødeleggelsene blir. Faktorer som befolkningstetthet og infrastruktur, er avgjørende, sier Atakan.

Etterskjelv-fareNattas skjelv fordelte seg på et område på 400 ganger 100 kilometer, og slo kraftig ut på blant annet en målestasjon i Tromsø. Hovedstaden Santiago ligger helt i ytterkant av skjelvområdet, men har fått store skader på bygninger og annen infrastruktur, men foreløpig er det rapportert om få totalkollapser.- Chile er bedre rustet mot store jordskjelv enn for eksempel Haiti, så det blir mindre skader til tross for at skjelvet var kraftigere enn på Haiti, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer