- Etterskjelvene vil fortsette i måneder

70 prosent risiko for skjelv med 7 i styrke innen torsdag, melder japanske myndigheter.

I RUINER: Et flyfoto viser ødeleggelsene i byen Natori city etter at tsunamien skylte alt bort. Foto: AP Photo / Scanpix
I RUINER: Et flyfoto viser ødeleggelsene i byen Natori city etter at tsunamien skylte alt bort. Foto: AP Photo / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt norsk tid opplyste de japanske mydighetene at det er 70 prosent risiko for at landet blir truffet av et meget kraftig etterskjelv av magnitude 7 innen torsdag. Faren for nye tsunamier er dermed høyst reell, melder NHK.  

Dagbladets journalister i Japan sier det nå pågår en omfattende hamstring av varer utenfor de rammede områdene. Situasjonen er kaotisk med lange køer, og særlig bensin og drikkevann på flaske er kraftig mangelvare.
  Hundrevis av etterskjelv Det har allerede kommet hundrevis av etterskjelv, og flere av magnitude mellom seks og sju, opplyser geofysiker Odleiv Olesen ved Norges geologiske undersøkelse, overfor Dagbladet.

Disse skjelvene vil ikke gi seg med det første. Geofysikeren tror japanerne må belage seg på etterskjelv i mange uker framover, men de vil avta i styrke.

- Det vil helt klart komme etterskjelv i lang tid etter dette, i uker og måneder. Jordplatene må nå tilpasse seg sin nye posisjon. Totalt har de beveget seg omtrent ti meter langs en lengde på mange hundre kilometer, sier Olesen.
Det er først når jordplatene har tilpasset seg sin nye posisjon, vil etterskjelvene avta i styrke, forklarer han.
Hadde stoppet opp Etterskjelvene vil hovedsaklig ramme i nærheten av der det store skjelvet på 8.9 hadde sitt episenter sist fredag, mener Olesen.

- Etterskjelvene kommer hovedsaklig i skyvesona der stillehavsplata glir under den nordamerikanske plata, sier han.

Årlig flytter denne plata seg cirka åtte centimeter, men av og til stopper forflyttingen opp - og det er da de store skjelvene kommer, opplyser geofysikeren.

- Når det stopper opp, bygges det gradvis opp større spenning inntil den utøses i en plutselig bevegelse som igjen forårsaker jordskjelvet.

30 000 hiroshima-bomber Etterskjelv med styrke på 7 kan forårsake store skader, men har likevel bare en tusendel av energien til skjelvet sist fredag.

Det kan være vanskelig å fatte hvor mye energi det er i disse store skjelvene, men Olesen gir det et forsøk:
- Energien i jordskjelvet på 8.9 tilsvarer ca 30 000 hiroshima-bomber, sier han.

- Vanlig i Japan Ordet tsunami var relativt ukjent i Norge fram til tsunamien rammet Sumatra og Thailand jula 2004. I Japan er ordet noe man lærer allerede på barneskolen.

- I Japan er dette kjent stoff, det har skjedd mange ganger opp igjennom historien. Tsunami er forøvrig et japansk ord og betyr havnebølge, sier Olesen.

Skjelvet som rammet landet fredag blir omtalt som det kraftigste i Japan noen sinne. Olesen påpeker at landet har blitt rammet av kraftige skjelv også tidligere, men at man bare de siste hundre årene har hatt seismografer som måler styrken på dem.

- Det finnes ingen påvist økning i verken antall jordskjelv eller størrelsen på dem i historisk tid, sier geofysikeren.

HUNDREVIS AV ETTERSKJELV: Japan vil oppleve hundrevis av etterskjelv i de påfølgende ukene. Ifølge geofysiker Odleiv Olesen vil skjelvene kunne fortsette i måneder framover. Foto: privat
HUNDREVIS AV ETTERSKJELV: Japan vil oppleve hundrevis av etterskjelv i de påfølgende ukene. Ifølge geofysiker Odleiv Olesen vil skjelvene kunne fortsette i måneder framover. Foto: privat Vis mer