Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ettersøkt for folkemord - pågrepet 26 år etter

Felicien Kabuga (85) tatt i Paris - Oslo-historie skapte oppstyr.

PÅGREPET ETTER 26 ÅR: Felicien Kabuga er pågrepet i Paris etter folkemordet i Rwanda i 1994. Historie om en rømningsadresse i Oslo i 2008 ble ikke verifisert. Foto: Amerikansk UD
PÅGREPET ETTER 26 ÅR: Felicien Kabuga er pågrepet i Paris etter folkemordet i Rwanda i 1994. Historie om en rømningsadresse i Oslo i 2008 ble ikke verifisert. Foto: Amerikansk UD Vis mer

En av de hovedettersøkte etter folkemordet i den afrikanske staten Rwanda, Felicien Kabuga (85), er pågrepet av politiet i Paris lørdag, melder franske medier.

Kabuga, som er en av de siste ettersøkte etter folkemordet og var en av Rwandas rikeste menn, bodde under falsk navn i et forsted til Paris, skriver nyhetsbyrået AFP.

Tilbake i 2008 ble den folkemord-ettersøkte forretningsmannen også etterlyst i Norge etter opplysninger om at han var observert i Oslo.

Han har vært på rømmen siden 1994, og ble etterlyst over hele verden i 1999 av Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for Rwanda.

KASTET UT AV SALEN: Ratko Mladic ble i dag dømt til livstid i fengsel for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Under domsopplesningen hevdet advokaten hans at Mladic hadde for høyt blodtrykk til å fortsette, noe retten avviste. Da mistet Mladic besinnelsen. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Etterforskningen etter folkemordet har blant annet sporet at Kabugas selskaper sto for finansiering av nedslakting av 800 000 mennesker av folkegruppen tutsie.

500 000 macheter

Han skal også ha stått bak import av 500 000 macheter som ble brukt i drapene.

Det var i 1994 at det største folkemordet i nyere tid skjedde uten særlig oppmerksomhet fra verden forøvrig.

Internasjonale etterforskninger har lenge konkluderte med at var folkegruppen hutu og deres regjeringsparti MRND som sto bak.

Bakteppet for folkemordet var tutsie-grupper som organiserte seg stadig mer markant i utlandet for å kjempe for sine rettigheter i hjemlandet.

Det tutsi-støttede partiet RPF har nå presidenten i Rwanda.

To millioner flyktet

Om lag to millioner hutuer flyktet til nabolandene etter at folkemordet ble avdekket.

Den nå pågrepne Felicien Kabuga skal ha oppholdt seg mye av tiden etter i Kenya. Han var en nær bekjent av daværende Kenya-president Daniel Arap Moi.

Der ble han "pågrepet" tidlig på 2000-tallet etter at USAs president Barack Obama engasjerte seg sterkt overfor myndighetene i Kenya.

Men den pågrepne viste seg etter hvert å være feil mann.

Oslo-sporet i 2008 ble omtalt i medier verden over etter en artikkel i det Oslo-baserte nettstedet API med den mye omtalte norsk-kenyaneren Sammy Korir som redaktør.

Svinesund - men ingen sikre spor

Aftenposten fortalte først om opplysningen på fra nettstedet 1. juni det året.

Redaktør Sammy Korir skulle ha intervjuet Kabuga om at han ville søke asyl i Norge dersom myndighetene i Rwanda ikke droppet etterforskningen og straffeplanene.

Kabuga skulle ha kjørt over over Svinesund fra Sverige til Norge allerede 23. mars samme år, og bodde hos bekjente i Oslo.

Kripos ble engasjert i saken, men opplysningene om Kabugas norske base ble aldri verifisert. Og ingen Kabuga ble pågrepet i Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!