Ettersøkt terrorist fra Larvik tidligere frikjent for drap

Nordmannen (23) som etterforskes for å ha vært med på Westgate-terroren, er tidligere frikjent for et brutalt drap.

TO NORDMENN:  To menn med tilknytning til Norge er sentrale i etterforskningen etter terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Den ene - en 23-åring fra Larvik er tidligere frifunnet for drap, den andre er bombemakeren  Ikrimah al-Muhajir som var bosatt i et asylkmottak i Moelven. Foto: Feisal Omar / Reuters
TO NORDMENN: To menn med tilknytning til Norge er sentrale i etterforskningen etter terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Den ene - en 23-åring fra Larvik er tidligere frifunnet for drap, den andre er bombemakeren Ikrimah al-Muhajir som var bosatt i et asylkmottak i Moelven. Foto: Feisal Omar / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NAIROBI (Dagbladet): To menn med norske reisedokumenter - bombemakeren Ikrimah al-Muhajir (28) som i en periode bodde på et asylmottak i Moelven på Hedmarken, og den 23 år gammel mann som i mange år var bosatt i Larvik - er sentrale i etterforskningen av terrorangrepet mot det eksklusive kjøpesenteret Westgate i Nairobi.

Kenyansk og norsk politi er sikre på at 23-åringen hadde en aktiv rolle, da terrorister drepte minst 67 uskyldige i det israeleide kjøpesenteret i utkanten av Nairobi.

Reiste «hjem» Dagbladet får bekreftet at den nå 23 år gamle norske statsborgeren av somalisk opprinnelse kom til Norge som flyktning. I flere år var han bosatt i Vestfold-byen Larvik, før han valgte å reise «hjem» til Mogadishu.

I fjor ble han sammen med en annen beryktet jihadist fra Al-Shabaab arrestert i hovedstaden i Somalia, og tiltalt for et brutalt drap.

De to ble anklaget for på oppdrag av Al-Shabaab å ha skutt ned og regelrett likvidert en mann på åpen gate. Vitner bekreftet at flere deltok i likvideringen.

Frikjent Til stor overraskelse ble to menn - den 23 år gamle nordmannen, og en fryktet Al-Shabaab-jihadist - pågrepet og stilt for retten. 

Den militære domstolen dømte Al-Shabaab-jihadisten til døden. Mens nordmannen ble frikjent. Al-Shabaab-jihadisten valgte å tilstå, i håp om å få en mildere straff. Nordmannen nektet et hvert kjennskap til det brutale drapet.

Militærdomstolen begrunnet frifinnelsen av den norske statsborgeren med at det ikke fantes bevis som knyttet ham dirkete til drapet.

Etter det hensynsløse drapet tok Al-Shabaab på seg ansvaret. I en pressemelding terrororganisasjonen offentliggjorde på nettet het det:

«Han ble drept fordi han var en spion mot Allahs krefter».

Har bevis Sikkerhetspolitiet i Norge skal ha godt kjennskap til aktivitetene den nå 23 år gamle norsk-somalieren drev i Norge. Han skal ha operert med flere forskjellige identiteter.

Etter frifinnelsen i den militære domstolen og den påfølgende løslatelsen etter flere måneder i varetekt, er det uklart hvor 23-åringen har oppholdt seg.

Ifølge journalister med inngående kjennskap til etterforskningen av terrorangrepet mot Westgate, skal kenyanske myndigheter ha klare bevis som knytter 23-åringen til terrorattentatet.

TERRORISTER: Al-Shabaab-terroristene er på vikende front i Somalia. Terror-ekspertene tror det er årsaken til at jihadistene angriper mål i Kenya. Foto: Feisal Omar / Reuters
TERRORISTER: Al-Shabaab-terroristene er på vikende front i Somalia. Terror-ekspertene tror det er årsaken til at jihadistene angriper mål i Kenya. Foto: Feisal Omar / Reuters Vis mer

Det er uklart hvilken forbindelse det er mellom 23-åringen som bodde i Larvik og den ettersøkte bombemakeren Ikrimah al-Muhajir, utover det at begge har tilknytning til Norge. Det skal ikke være kommet fram konkrete forhold som knytter de to mennene direkte til hverandre.

Klappjakt Sikkerhetspoliti over hele verden jakter nå på den norske statsborgeren (23-åringen) og på Ikrimah al-Muhajir som fortsatt har norske reisedokumenter.

Amerikanske Navy Seal forsøkte for snart to uker siden å pågripe Ikrimah al-Muhajir i Somalia, men aksjonen mislyktes.

Fram til nå har Al-Qaida-lederen Ayman Al Zawahiri og Lashkar-e-Taibas Hafeez Saeed toppet terrorlista til amerikanerne. Men nå er det somalieren Ahmed Godane og norsk-somalieren Ikrimah al-Muhajir som troner på terrortoppen.

Hverken norsk eller kenyansk sikkerhetspoliti er sikre på skjebnen til 23-åringen som i flere år var bosatt i Larvik. Han kan være en av fire terrorister som ble funnet forbrent til det ugjenkjennelige inne i kjøpesenteret Westgate, men han kan også være blant terroristene som klarte å rømme.

To etterforskere fra PST (Politiets sikkerhetstjeneste) bistår politiet i Nairobi med etterforskningen.

Al-Shabaab

* Al-Shabaab - de unge - er en jihadistisk terrororganisasjon med base i Somalia.

* Al-Shabaab ansees som en terroristbevegelse av vestlige etterretningsorganisasjoner.

* PST (Politiets sikkerhetstjeneste) har i flere år jobbet for å kartlegge organisasjonens tilknytning til Norge og de 30 000 somalierne som bor i Norge.

* Om lag 20 unge norsk-somaliere skal aktivt støtte Al-Shabaab, og flere av dem skal ha kjempet for Al-Shabaab. 

* Eksperter på Al-Shabaab mener at rundt 100 somaliere i Norge sympatiserer med terrororganisasjonen.

* Norsk-somalieren Ikrimah al-Muhajir blir ansette en av Al-Shabaabs toppledere.Kilde: Dagbladets arkiv

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer