Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ettersøkt voldsforbryter pågrepet i Finland

HELSINGFORS: Finsk politi pågrep i ettermiddag den dansk-fødte Steen Viktor Christensen, som er ettersøkt for drapet på to politimenn i Helsinki.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pågripelsen skjedde uten dramatikk på et hotell ti mil nord for den finske hovedstaden, opplyste politiet. I dag tidlig gikk politiet ut med navn og foto av mannen som er mistenkt for å ha skutt og drept to politimenn natt til onsdag. Politiet er overbevist om at den 33 år gamle dansken er drapsmannen.

Christensen beskrives som en uberegnelig voldsforbryter, og politiet advarte sammen med etterlysningen om at han kunne være bevæpnet.

Politiet visste siden fredag kveld at Christensen er gjerningsmannen og gjorde fredag morgen en razzia i en bolig på Petersgatan, like i nærheten av stedet der politifolkene ble skutt. Politiet har hele tiden hatt mistanke om at drapsmannen bodde i området, og det viste seg å holde stikk.

Under husransakingen fant politiet drapsvåpenet, og de klærne som ble benyttet under hotellranet som var foranledningen til politidrapene. Ballistiske prøver bekreftet at det var drapsvåpenet som ble funnet i leiligheten.

Bankraner

Christensen, som i Danmark er kjent som Batman-raneren, har sonet lange fengselstraffer for flere bankran og voldtekter. Men han har hittil ikke begått drap.

Tilnavnet fikk han fordi han under et av sine ran bar en lue med Batman-symbol på.

I juni 1992 ble han dømt til 12 års fengsel for en rekke væpnede ran, gisseltakinger og voldtekt mot en kvinnelig bankassistent. Ranene fant sted i tiden 1986-1989, og ga et samlet utbytte på 5,5 millioner kroner.

Under et mislykket ran i Tåstrup i 1987 voldtok han en bankassistent og etterlot henne tapet fast til et skrivebord i banken.

Under soningen i statsfengslet i Vridsløselille forsøkte han sammen med en annen innsatt å drive en heroinliga fra fengslet. Det endte med tre års ekstra straff for begge.

Rømte

Christensen rømte i sommer og kom til Finland med båt i midten av september. I Finland har han utgitt seg for å være en britisk bookmaker, under navnet Martin Thogersen.

I leiligheten på Petersgatan fant politiet bilder som er tatt da dansken kom til Finland. De ble sendt til Danmark, og fra danske kolleger kom beskjeden tilbake: Mannen på bildet er Christensen.

Finsk politi hadde dermed rett i sin antagelse om at det lå en utenlandsk yrkesforbryter bak. Mannen som ranet Hotell Palace natt til onsdag snakket engelsk, og politiet utelukket ikke kontakter til russisk mafia. Akkurat det viste seg å være feil.

Hva som fikk Christensen til å rane hotellportieren for en bagatell på noen få tusen mark, vet ennå ingen. De to politimennene som rykket ut trodde det var snakk om et helt vanlig vinningsran. Da de traff gjerningsmannen på et gatehjørne ti minutter senere, ante de ikke hva slags kriminell de sto overfor. De rakk ikke en gang trekke våpen. Christensen skjøt dem med flere skudd mot hodet.

(NTB)

Hele Norges coronakart