Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nigeria-båtene:

Etterspurte utbetaling av privat pengehjelp samtidig som de diskuterte ferdigstilling av marinefartøy

Orlogskapteinen håpet at trøbbel med salg av båter til Nigeria ikke skulle påvirke den private økonomiske hjelpen han var lovet.

GRILLES: Pensjonert orlogskaptein, Bjørn Stavrum står tiltalt for korrupsjon. I dag ble han grillet av Økokrim i Oslo tingrett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GRILLES: Pensjonert orlogskaptein, Bjørn Stavrum står tiltalt for korrupsjon. I dag ble han grillet av Økokrim i Oslo tingrett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vinteren og våren 2013 toppet det seg for orlogskaptein Bjørn Stavrum, som nå står tiltalt for korrupsjon i Oslo tingrett. På jobben hadde han akkurat solgt seks missiltorpedobåter (MTBer) og støtteskipet KNM «Horten». Men de som hadde arrangert salget, det britiske selskapet CAS Global, hang på ham og ville ha ham til å ordne opp i en fastlåst konflikt med verftet som skulle bygge om båtene.

Privat var han både gjeldstynget og rammet av alvorlig sykdom i familien.

Grunnen til at Bjørn Stavrum nå sitter på tiltalebenken og forsvarer seg mot en korrupsjonstiltale er at han brukte forbindelsene på jobben til å rydde opp i sine private problemer.

Etter å ha møtt styrelederen i CAS Global «en tre fire ganger» begynte de to å diskutere hvordan Stavrum kunne hjelpes, forklarer Stavrum i retten.

De to diskuterer hjelpen i en reke eposter som i dag ble lagt fram for retten.

- Med tanke på det vi snakket om da du var i Horten sist. Er du fortsatt villig til å hjelpe meg, selv om vi har et problem med oppgjøret for KNM «Horten», skrev Stavrum i en epost til CAS-styrelederen.

Krangel

Stavrum erkjenner å ha gjort en feil ved å ta i mot penger, men han nekter for at dette var en korrupt betaling.

- Selv om vi driver og krangler om penger, vil han fortsatt hjelpe meg? Det er det jeg spør om. Jeg forholder meg til ham som privatperson. For meg var det snakk om et privatlån og ingen ting annet. Jeg har aldri brukt dette som et forhandlingskort overfor CAS, sier Stavrum i retten.

Men Økokrim har flere eposter i sine beslag der den private pengehjelpen blir diskutert samtidig som CAS, Forsvaret og verftet Horten skipsreperasjoner diskuterer hvem som skal ta regninga for ombyggingen av seks MTBer. Det var UD som hadde pålagt ombyggingen og båtene fikk ikke tillatelse til å forlate Norge før de var bygget om etter UDs spesifikasjoner.

AKTOR:  Økokrims førstestatsadvokat Trude Stanghelle og Jens Halvard Bakke
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AKTOR:  Økokrims førstestatsadvokat Trude Stanghelle og Jens Halvard Bakke Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I slutten av januar 2013 skriver Stavrum til CAS-styrelederen.

- Jeg håper ikke dagens samtale på epost påvirker hvordan du kan hjelpe meg. Jeg håper vi fortsatt har en avtale. Om du kunne overføre 15 000 vil det hjelpe mye, skriver Stavrum.

- Hjelpe meg?, spør aktor Trude Stanghelle i retten.

- Det er vel bare en annen måte å beskrive et lån på, sier Stavrum.

- Generøst

I februar 2013 skriver Stavrum til CAS at han har bestemt at Forsvaret skulle ta regninga for å reparere en hylse rundt akslingen på MTB-ene.

- Det var et generøst tilbud, skriver CAS-styrelederen i svaret.

Økokrim mener at dette var utgifter Forsvaret ikke hadde noen forpliktelse til å betale og stiller spørsmål om den generøse holdningen var en motytelse for den private pengehjelpen. Totalt mener Økokrim at Stavrum sørget for at Forsvaret tok regninger for 2,7 millioner kroner. Forsvarets generøsitet var motytelsen for den private pengehjelpen, mener Økokrim.

Etter å ha mast om pengene fra lånet daglig i ti dager får Stavrum inn 464 321 kroner på sin konto 21. mars. Konto-overføringen er merket «oppgradering av båter».

Farsfigur

Orlogskapteinen omtaler CAS-styrelederen som arrangerte båtsalget til Nigeria som en «farsfigur». Briten er nå siktet for korrupsjon av London City Police.

- Han sa «jeg kan hjelpe deg om du kommer opp i problemer», forteller Stavrum.

I politiavhør har Stavrum også forklart at han ble tilbudt jobb i det britiske selskapet som formidlet militære båter til Nigeria.

- Det ble vel sagt en gang at når du slutter i Forsvaret så kan du begynne å jobbe for oss, men jeg svarte at det har jeg ikke noen anledning til.

Lån eller gave

Et helt sentralt spørsmål for Økokrim var om pengeoverføringene var et lån eller om det var en gave. I korrespondansen snakkes det både om finansiell hjelp, støtte og om et lån. Dette var også tema mellom Stavrum og CAS-styrelederen.

- (Styrelederen) sa til meg. Du kan få det lånet som en gave. Det sa jeg var uinteressant - «end of discussion», sa Stavrum i retten.

I låneavtalen står det ikke noe om at avdragene ikke skal begynne å løpe umiddelbart, men Stavrum startet aldri å betale tilbake på lånet. CAS-styrelederen skriver at det ikke er så farlig med avdragene. Låneavtalen var på 150 000 dollar, men bare 80 000 dollar var blitt overført i mai 2013. I stedet ble det diskutert når utbetalingen av resten av lånet skulle skje. Da svarer CAS at det tenker de å knytte opp til kjøpet av det neste skipet, KNM «Horten».

Økokrim mener Stavrums handlinger er korrupte uansett om pengene er et lån eller en gave.

- Uansett er det korrupsjon, for det er en utilbørlig fordel, som det står i loven. Men omfanget blir annerledes om pengene var en gave. Da er hele beløpet den korrupte fordelen, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle til Dagbladet.

Sparken

I følge eposter som legges fram i retten var Stavrum inne på tanken om at han gjorde noe galt da han tok i mot en snau million kroner fra Forsvarets kunde. Han ble alvorlig bekymret da CAS-global hadde sendt et signert lånedokument til postkassa hans på jobben i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO). Da han fikk brevet var det allerede åpnet.

DETTE ER SAKEN: Den grumsete suppa av forsvarets tabber forklart på fem minutter. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg håper virkelig ikke de leste dokumentet om lån. Kanskje de tyok en kopi og sendte det oppover i systemet. I verste fall kan jeg miste jobben, skrev Stavrum til sine britiske venner.

Da rettssaken startet tirsdag sa Stavrum seg ikke skuldig i grov korrupsjon og grov økonomisk utroskap. I stedet erkjente han skyld for tyveri av skrapmetall.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media