EU: - Pilotene kan slippe sikkerhetskontrollene

EU-kommisjonen mener piloter kan fritas fra sikkerhetskontroll på norske flyplasser. Pilotene jubler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Luftfartstilsynet har fått mye kritikk for sitt krav om at også pilotene må gjennom sikkerhetskontrollen før hver eneste flyging.

Mens Jørgen Ingebrigtsen, leder for sikkerhetsavdelingen i Luftfartstilsynet, har uttalt at det ikke eksisterer en hjemmel for å unnta piloter fra sikkerhetskontroll, er EU-kommisjonen av en annen oppfatning.

Ifølge ABC Nyheter finnes det i EU-forordning 2320/2002 nettopp en slik hjemmel som åpner for at særskilte grupper kan unntas fra sikkerhetsbestemmelsene.

Det er denne hjemmelen som er blitt brukt når Luftfartstilsynet har gitt dispensasjon for tollere og polititjenestemenn.

EU-kommisjonen bekrefter at denne hjemmelen også kan brukes for å frita flygere for sikkerhetskontroll på flyplasser i Norge.

- Jeg kan ikke gi noen kommentar på stående fot, men vi skal ta kontakt med EU-kommisjonen for å bringe klarhet i tolkningen av regelverket, og vi vil komme med et svar så snart dette foreligger, sier informasjonsdirektør Bjørn Friis i Luftfartstilsynet til ABC Nyheter.

Samtidig jubler pilotene over støtten fra EU. Leder av Widerøes Flygerforening, Tom Liverud, mener det er underlig om ikke tilsynet tar EU-kommisjonens vurdering på alvor.

- Vi har hele tiden hatt opplevelsen av å tale for døve ører, sier han.

(NTB)