LYSNING I ÅR OG 2016:  EU-kommisjonens viseresident Valdis Dombrovskis fra Litauen la i formiddag fram de første plussprognosene på åtte år. Foto: Ints Kalnins, Reuters/NTB Scanpix.
LYSNING I ÅR OG 2016: EU-kommisjonens viseresident Valdis Dombrovskis fra Litauen la i formiddag fram de første plussprognosene på åtte år. Foto: Ints Kalnins, Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

EU: - Vekst for første gang på åtte år

Grønnest i Irland. Men fortsatt 25 prosent arbeidsledighet i Hellas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU venter økonomisk vekst i alle sine medlemsland i 2015. Det blir i så fall første gang siden 2007, går det fram av en prognose som blir lagt fram i EU-hovedkvarteret i formiddag.

Det spår EU-kommisjonen i sine vinterprognoser.

Dersom prognosene slår til, vil 2015 bli det første året med vekst i alle medlemslandene siden 2007.

Mest i Irland
Kommisjonen spår en samlet vekst på 1,7 prosent for de 28 EU-landene, og 1,3 prosent i eurosonen.

Veksten vil ta seg ytterligere opp i 2016 til henholdsvis 2,1 prosent og 1,9 prosent, ifølge rapporten.

Bak snittallene ligger det store variasjoner i forventet vekst i år, fra Kroatia med 0,2 prosent til Irland med 3,5 prosent.

Fortsatt høy arbeidsledighet Ifølge rapporten er den økonomiske veksten likevel ikke sterk nok til å gjøre en stor forskjell for arbeidsledigheten i år. EU-kommisjonen regner med en arbeidsledighet på 9,8 prosent.

Dersom prognosene slår til, vil Hellas fortsatt være EU-landet med størst arbeidsledighet i 2015 med 25 prosent (-1,6 prosentpoeng fra 2014).

I den andre enden av skalaen finner vi Tyskland med 4,9 prosent arbeidsledighet (-0,1).
Tøffe prioriteringer Selv om lavt investeringsnivå og høy arbeidsledighet fortsatt hindrer vekst i Unionen, gjør de lave oljeprisene og lav eurokurs at utsiktene ser bedre ut enn i høst.

- I dag står vi ved et viktig veivalg. De økonomiske forutsetningene er til stede for vekst og jobbskaping. Vi ser at de vanskelige valgene regjeringene har måttet ta på grunn av krisen, begynner å gi resultater, mener EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis.

- Nå må vi fortsette med reformer som styrker bedringen og sørger for at den oversettes til penger i folks lommer, sier han

(NTB).