EU advarer mot miljøtiltak

Vil ikke at Norge skal sponse miljøvennlig kraft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): EFTAs overvåkningsorgan har startet en formell granskning av det norske energifondet, som administreres av Enova.

Alle distributører av elektrisk energi er pålagt i en egen forskrift å innbetale 1 øre per kilowatt time til Energifondet. Målet til Enova er å bidra til ny miljøvennlig energiproduksjon og energisparing tilsvarende tolv terrawattimer per år innen utgangen av 2010.

Energifondet gir blant annet støtte til bygging av ren vind- og solkraft.

Konkurranse på like vilkår

I en pressemelding skriver EFTA at de er i tvil om ordningen er i tråd med EØS-avtalen. Spesielt er de i tvil om subsidiene til energisparingstiltak og produksjon av fornybar energi.

EU stiller spørsmål ved om subsidiene kan føre til \'overkompensasjon\' sammenliknet med produksjonen av tradisjonelle fossile kraftverk. I praksis betyr dette at de mener den rene energien kan gå ut over kull- og gasskraft.

Avisa Nationen skrev om saken tidligere denne uka. De skriver at regelverket kun tillater subsidier slik at ren kraft konkurrerer på like vilkår som forurensende. Å gå lenger enn det er forbudt.

- Ifølge EØS-avtalen er det tillatt å gi investeringsstøtte til fornybar energi innenfor visse rammer. For driftsstøtte er reglene strengere. Siden driftskostnadene ved fornybar energi i det store og hele er lavere enn ikke-fornybar energi, er det støtte til investeringer som er det viktigste, sier Tor Arne Solberg-Johansen.

EU advarer mot miljøtiltak

Han er informasjonssjef i EFTAs Overvåkingsorgan.

Miljøvennlige kan måtte betale tilbake

- Et spørsmål er om Norge har gitt for mye i støtte. I så fall kan det bli aktuelt med tilbakebetaling. Ellers vil vi også vurdere hvordan støtteordningene skal utformes fremover, sier Solberg-Johansen til Dagbladet.no.

Norge har plikt til å sende nye støtteordninger til godkjenning før de iverksettes. Energifondet har ikke fått godkjennelse. En endelig avgjørelse fra Overvåkingsorganet ventes ikke å komme før tidlig neste år.

Olje- og energidepartementet forela den norske ordningen for overvåkningsorganet og mente den var i tråd med regelverket.

- Nå jobber vi med å gå gjennom spørsmålene fra EFTA, sier Sissel Edvardsen i Olje- og energidepartementet til Dagbladet.no.