Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU advarer Norge

EU advarer Norge mot å kreve reforhandling av avtalen om veterinær grensekontroll. Et slikt utspill fra norsk side vil påføre fiskeeksporten stor skade.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette var den utvetydige beskjed utenriksminister Knut Vollebæk fikk, da han i dag drøftet spørsmålet om skjerpet kontroll av matvarer med Europa-kommisjonens utenriksansvarlige Hans van den Broek.

Dermed går det raskt mot slutten for Bondevik-regjeringens første forsøk på å markere en selvstendig kurs overfor EU. Ønsket om å gjenåpne forhandlingene er resolutt tatt ned av EU, og regjeringen har ikke noe annet valg enn å godta den foreliggende avtalen. Dette vil trolig skje allerede til uken.

Både kjøtt og fisk

- Jeg vil nå gjøre det helt klart for regjeringen at vi har fått en advarsel. Avtalen om veterinær grensekontroll omfatter både kjøtt og fisk, og det ene kan ikke ses løsrevet fra det andre. EU vurderer avtalen som svært god for Norge, og vi har fått klar beskjed om at et krav om nye forhandlinger vil gå ut over fisken, sier Vollebæk.

Utenriksministeren vil ikke forskuttere regjeringens beslutning, men betoningen av behovet for fri grensepassering for fisken, uten hyppigere kontroll enn det som er i dag, gir et tydelig politisk signal om at denne saken er kjørt.

Fri ferdsel

Det var nødvendigheten av å sikre mest mulig fri ferdsel for laksen som i sin tid gjorde at Norge måtte innlede forhandlinger om overtakelse av EUs nye regler for kontroll av dyr og matvarer. Sagt på en annen måte: Fisken får fri passasje mot at Norge opphever grensekontrollen for kjøtt. Et utall nye kontrollordninger skal imidlertid innføres for å sikre like god dyrehelse som tidligere.

Svært komplisert

Det var avsløringer i Sverige om salmonella-smittede kyllinger fra Frankrike som utløste de siste ukenes kontakt med EU om muligheten for å styrke den foreliggende avtalen.

Den nye veterinæravtalen mellom EU og Norge er imidlertid ytterst komplisert og sammensatt og er først falt på plass etter langdryge forhandlinger. Island har godtatt den nye avtalen og er lite glad for at den nye norske regjeringen har lekt med tanken om å kreve reforhandlinger.

Hele Norges coronakart