EU advarte Tyrkia mot å ødelegge, men nå avbryter de fredsprosessen med kurderne

- Ikke mulig, sier presidenten.

VIL IKKE MER: Nå bryter Erdogan fredsprosessen med kurderne. Foto: EPA/STRINGER/NTB Scanpix
VIL IKKE MER: Nå bryter Erdogan fredsprosessen med kurderne. Foto: EPA/STRINGER/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tyrkias president Tayyip Erdogan avbryter fredsprosessen med kurderne, opplyser presidenten selv tirsdag formiddag.

Det skjer samme dag som EU ba Tyrkia om å trå varsomt i luftkrigen mot IS-mål i Syria og mot den kurdiske separatistgruppa PKK i Irak.

- Ethvert tiltak bør unngå å sette våpenhvilen og fredsprosessen med kurderne i fare, sier utenrikssjefen i EU Federica Mogheri.

- Ikke mulig Erdogan mener imidlertid at fredsprosessen, som ble innledet i 2012, ikke kan fortsette.

- Det er ikke mulig å videreføre en prosess med militante kurdere som undergraver nasjonal enhet og integritet, sier presidenten, ifølge NTB.

I Syria kjemper de kurdisk-ledede Folkets Forsvarsenheter (YPG) mot IS og tjener som en slags bakkestyrker for USA og dets allierte. Men Tyrkia mener YPG bare er et underbruk av PKK, som er forbudt som en «terrorist-organisasjon» i Tyrkia.

Luftangrepene startet som følge av IS-terrorangrepet som krevde 32 liv i den tyrkiske grensebyen Suruc for ei uke siden. Da begynte Tyrkia å bombe IS-mål i Syria og militære baser PKK har i fjellene i Nord-Irak.

Kurderne i Tyrkia ønsker et utvidet sjølstyre sørøst i landet, på grensene mot Iran, Irak og Syria. I Nord-Irak har kurderne for alle praktiske formål en uavhengig stat.

Samtidig som krisemøte Nå har kurdiskledede YPG i krigen mot IS i Syria frigjort et område langs grensa mot Tyrkia.

Egentlig ønsker kurderne å samle seg i en uavhengig stat i deler av Tyrkia, deler av Iran, deler av Irak og deler av Syria, men de kurdiske lederne i alle disse landene innser at det ikke er mulig.

- IKKE MULIG: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir opp fredsprosessen. FOTO: AFP PHOTO / FLORIAN CHOBLET / NTB Scanpix
- IKKE MULIG: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir opp fredsprosessen. FOTO: AFP PHOTO / FLORIAN CHOBLET / NTB Scanpix Vis mer

Beskjeden fra Tyrkias president Erdogan kommer samtidig som NATO sitter i krisemøte etter at Tyrkia ba om hjelp til å takle den spente situasjonen etter at de startet bombingen.

Rolig siden 2013 I to år har det vært våpenhvile mellom Tyrkias regjering og PKK, mens de to partene har ført fredssamtalen. Nå synes våpenhvilen å være brutt.

President Erdogan forsikret at kampen mot terrorisme skal fortsette med full styrke, og la til at han tror sikkerhetssonen som USA og Tyrkia skal ha blitt enige om å opprette i Nord-Syria, vil bane vei for at 1,7 millioner syriske flyktninger som er i Tyrkia, kan vende hjem, skriver NTB.

Historiens femte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa i sin innledning til krisemøet som startet klokka 11 at det var riktig og betimelig av Tyrkia å be om hjelp gjennom artikkel 4 i NATO-traktaten.

Det er femte gang i NATOs historie at artikkelen brukes.

I KRISEMØTE: Jens Stoltenberg sier NATO står sterkt i kampen mot terror sammen med Tyrkia. Foto Hans 
Arne Vedlog / Dagbladet
I KRISEMØTE: Jens Stoltenberg sier NATO står sterkt i kampen mot terror sammen med Tyrkia. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer