EU-avstemning før 2010

Statsminister Kjell Magne Bondevik tror det blir folkeavstemning i Norge før 2010. Dermed kan det gå mot EU-valg i 2005.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet): Europabevegelsen roser Bondevik for utspillet, som kom da han og utenriksminister Jan Petersen var på et europeisk fellesmøte for konservative og kristeligdemokratiske partiledere i København i går.

Da møtet var slutt, gikk startskuddet for det historiske EU-toppmøtet som skal få utvidelsen østover i land. Men da dro Bondevik og Petersen hver til sitt: Bondevik tok første fly hjem, og Petersen tok kona Vesla på langhelg i EU-byen.

- Hvis medlemskapsspørsmålet kommer opp, tror jeg det blir en gang etter 2005, sa Bondevik.

- Tror du det blir ny folkeavstemning før 2010? ble Bondevik spurt om.

- Jeg tror det er mer sannsynlig enn ikke sannsynlig, svarte statsministeren.

Bondevik sier at han vil vente og se hvordan EU utvikler seg.

Avstemning

- Vi vil se mer av hvilket EU vi får før vi inviterer til ny folkeavstemning. Men også rundt stortingsvalget i 2005 vil vi ha mer erfaring av dette, sa Bondevik.

Han peker på at utvidelsen vil forandre EU, at svenskene kan komme til å innføre euro, og at EU nå er i ferd med å utvikle ny konstitusjon.

- Du vil ikke være med og påvirke utviklingen i EU?

- Det er for seint for Norge. Utvidelsen er alt i gang, svarte Bondevik, som tror at EU-saken vil bli en av de sentrale sakene i valgkampen før stortingsvalget i 2005.

Roser Bondevik

Leder Sigurd Grytten i Europabevegelsen berømmer nå Bondevik for å ha vist lederskap i EU-saken.

- Det Bondevik i realiteten sier, er at vi får en ny folkeavstemning i 2007, sier Grytten.

Sammen med statsministeren deltok utenriksminister Jan Petersen på et forberedende møte sammen med andre konservative og kristeligdemokratiske partiledere i går ettermiddag.

Men da møtet var slutt, dro Bondevik og Petersen hver til sitt.

Samtidig dro andre statsledere til det enorme Bella Center der EU skal avgjøre om unionen skal få ti nye medlemmer i øst.

- Vanskelig

- Det er ikke noe nytt at vi må dra når selve toppmøtet begynner. Men det er litt spesielt denne gangen, selvfølgelig, sier utenriksminister og ja-mann Jan Petersen.

Som partileder kunne han godt tenkt seg å ha blitt igjen, men som utenriksminister er det en annen sak, påpeker han.

Da Norges to fremste politikere forlot manesjen i går, var de eneste representantene fra det offisielle Norge to diplomater som følger EU-toppmøtet. De har bare tilgang til pressesenteret sammen med flere tusen journalister.

Inne i senteret er statsministrene fra EU-landene inne i en tøff sluttspurt med søkerlandene i øst.

Særlig Polen er lite fornøyd med det bøndene deres er tilbudt. Først etter toppmøtet blir det forhandlinger med Norge igjen, om EØS-avtalen.

Dette er ventet å bli en tøff dragkamp om penger og fisk.

- Ja, det blir nok vanskelige forhandlinger, innrømmer Petersen.

UTENFOR: Statsminister Kjell Magne Bondevik dro alene hjem.