Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU bakser i vulkansk krise

EU klarer å få 30 prosent av flyrutene i dag i gang, ikke halvparten som håpt. Ministerrådet i EU må møtes gjennom videotelefon, parlamentet rammes av kjempefravær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I formiddag hadde EU-kommisjonen sammenkalt sine sakkyndige på luftfart og ledelsen i Eurocontrol, som fører oppsyn med det europeiske luftrommet, for å vurdere om og hvordan man skal åpne luftrommet gradvis uten at det går på bekostning av sikkerheten. Man hadde håpt å få halvparten av de vanlige flyavgangene i gang. Men Eurocontrol vil bare garantere å åpne for 30 prosent av vanlig trafikk. Dette innebærer mellom 8000 og 9000 flyruter over Europa i dag.

Med dette møtet som bakgrunn skal samferdselsministrene seinere i dag snakke sammen gjennom videotelefon for å gjøre et formelt politisk vedtak i Ministerrådet og samordne landenes håndtering av denne krisa. Formelt kan nemlig hvert enkelt medlemsland gjøre som det vil her, men nå er det helt nødvendig å samordne tiltakene.

Krisehåndtering

Det er krisehåndtering på dagsorden på alle hold i EU. Presset fra både flyselskapene og de reisende merkes i EU-hovedkvarteret i Brussel. Men en islandsk vulkan gjør det heller ikke lett å drive EU.

I Europa-parlamentets store palass i Strasbourg i Frankrike sitter man utover dagen og teller hvor mange av medlemmene som kommer fram. Etter reglene måtte denne ukas møter i Strasbourg sammenkalles, men det er ikke sikkert parlamentet blir vedtaksført. Minst en tredel av de 736 medlemmene må være tilstede i salen for at vedtak kan fattes. De folkevalgte som tilbrakte helga i Bryssel, parlamentets andre hovedsete, kunne rekke fram til Strasbourg, men da måtte de ta tre fly. De som hadde reist hjem til sine hjemland, hadde det i mange tilfeller mye verre. Flere av de som ikke kom fram, forsøkte å få møtet avlyst.

Samferdselsministrene måtte altså møtes gjennom videotelefon og ikke rundt bordet. Landbruksministrene avlyste sitt ministerråd i Luxemburg. Toppmøtet mellom EU og Pakistan onsdag er utsatt. Møter i EU-hovedstaden er avlyst på løpende bånd. EU-kommisjonen har satt ned ei krisegruppe.

Spania

Den britiske statsministeren, Gordon Brown, har ringt til statsminister José Luis Rodríguez Zapatero i Spania for å be om hjelp til å få hjem om lag 150 000 briter som er strandet i Nord-Amerika, Latin-Amerika og Asia.

Spania har åpent luftrom, så de akterutseilte kan fly til Spania og derfra reise videre med ferger, tog, busser eller videre.

Britene vurderte til og med å sette inn marinefartøyer for å hente folk hjem, men ferger og innleide handelsskip vil trolig ta de fleste. Toget Eurostar, som går mellom London og Paris og London og Brussel har ingen ledige plasser, så båter må til over Den Engelske Kanalen.

Spania er forberedt på å ta imot rundt hundre tusen europeere med ulike statsborgerskap, sier José Blanco, statsråd for offentlige anlegg. Blanco vil øke kapasiteten på de spanske togene nordover til Frankrike, hvor man kommer inn på det europeiske nettet for høyhastighetstog.

Jernbanelinja for høyhastighetstog er ennå ikke ferdig mellom Barcelona i Spania og Montpellier i Frankrike. Fra Barcelona går det også ferger på Middelhavet. Samtidig kan folk reise til den spanske nordkysten og ta båt videre nordover derfra. Det er her britene vurderer å sette inn krigsfartøy for å hente dem.

Full krise

- Vi kan ikke vente til askeskyen rett og slett forsvinner, uttalte EU-kommissæren for samferdsel, Siim Kallas, i går.

For EU har dette vulkan-utbruddet utløst ei mer omfattende krise enn etter fly-angrepene i USA 11. september 2001. Ifølge Kallas er 63 000 flyruter avlyst siden torsdag. Flere enn 6,8 millioner reisende har strandet et eller annet sted. 30 land har stengt 313 flyplasser og helt eller delvis stengt luftrommet. Flyplassene har tapt nær 136 millioner euro, nesten 1,1 milliarder kroner, på disse dagene.

Krisegruppe
- Vulkansk aske har bragt oss i en situasjon vi aldri har opplevd, uttalte presidenten i EU-kommisjonen, José Manuel Durão Barroso, da han kunngjorde å ha utnevnt ei krisegruppe i Kommisjonen.

Gruppa ledes av Siim Kallas, kommissæren for samferdsel. Med i gruppa er Olli Rehn, kommissæren for økonomi, og Joaquín Almunia, kommissæren for konkurranse. Kommisjonen vurderer nå noe så drastisk som å tillate statsstøtte til flyselskaper som kommer i vansker. Almunia sier at dette regelverket vil likne på de som gjaldt etter 11. september 2001. Flyselskapene kan da få støtte for de umiddelbare tapene etter vulkan-utbruddet og for høyere forsikringsutgifter. Krisegruppa skal vurdere følgene av vulkan-utbruddet for økonomien allment og reiselivet særskilt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!