EU-banksjef antyder at han blir sittende

BRUSSEL (NTB): En smule absurd. Slik betegner nederlenderen Wim Duisenberg toppmøte-kompromisset om at han bare skal sitte halv periode som EUs sentralbanksjef. Duisenberg holder tidspunktet for sin avgang helt åpent, og antyder til og med at han blir hele perioden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Under en høring i Europa-parlamentet torsdag sa Duisenberg at måten det hele ble gjennomført på, etterlater en vond smak i munnen. Frankrikes president Jacques Chirac presset igjennom at den franske sentralbanksjefen Jean-Claude Trichet skal overta jobben i 2002.

Men valutamarkedene har holdt seg rolige, og mye tyder på at personstriden vil gå i glemmeboken ganske raskt.

- Blant de kvalifikasjonene som trengs for stillingen, er ikke en spesiell nasjonalitet nevnt. Jeg beklager at dette kom så sterkt i forgrunnen, sa den 62 år gamle Duisenberg.

Statsminister Tony Blair, som styrte forhandlingene mellom Chirac og forbundskansler Helmut Kohl, presenterte kompromisset som om Duisenberg frivillig skal gå av når euroen erstatter nasjonale mynter og sedler. Dette skjer under våren 2002.

Duisenberg sier nå at han kanskje kan komme til å sitte hele perioden «dersom helsen holder», en uttalelse som sikkert er lystelig lesning i Paris.

Den nye sentralbanken skal begynne sitt virke 1. juli i år, selv om pengeunionen først starter et halvt år senere. Banken skal ha overoppsyn med pengepolitikken i hele ØMU-området, der 11 land inngår. Euroen blir innført som elektronisk betalingsmiddel fra 1. januar 1999, men pengene kommer først i omløp tre år senere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer