PATRULJERER: EU ber Norge bidra i styrken Unionen skal sende til Den sentralafrikanske republikk. Her franske soldater i Bangui. Foto: AFP / NTB scanpix
PATRULJERER: EU ber Norge bidra i styrken Unionen skal sende til Den sentralafrikanske republikk. Her franske soldater i Bangui. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

EU ber om norsk bidrag til sentralafrikansk styrke

Herjes av ekstrem vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les Dagbladets leder fra i går: - Situasjonen i Den sentralafrikanske republikk er verre enn man trodde

EU ber Norge bidra i styrken Unionen skal sende til Den sentralafrikanske republikk.

- Det er for tidlig å si når det vil foreligge et svar, sier statssekretær Bård Glad Pedersen (H) etter at UD fikk henvendelsen fra EU 13. februar.

Spørsmålet er foreløpig generelt om Norge vil bidra i EUs styrke. Forsvarsdepartementet sier de venter på detaljene i underlagsdokumentene fra EU før departementet skal vurdere mulig norsk deltakelse i det voldsherjede landet.

Statsminister Erna Solberg (H) har tidligere sagt at Norge alltid vil vurdere internasjonale operasjoner, men i utgangspunktet ikke har «noen spesielle kvalifikasjoner for å delta i Den sentralafrikanske republikk».

Støtte EU planlegger å sende en styrke på mellom 500 og 1.000 soldater, og Norge deltok ifølge nyhetsbyrået Reuters på et EU-møte om styrken tidligere i februar.

EU håper å ha soldater på plass i løpet av mars. Når den er fulltallig, er planen at styrken skal bli stående i seks måneder for å støtte de 5500 soldatene fra Den afrikanske union (AU) og de etter hvert 2.000 franske soldatene i landet.

FRANSKE SOLDATER: Det har i en periode vært franske soldater i Den sentralafrikanske republikk - uten at volden har avtatt. Foto: AFP / NTB scanpix
FRANSKE SOLDATER: Det har i en periode vært franske soldater i Den sentralafrikanske republikk - uten at volden har avtatt. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Regjeringen har allerede besluttet å støtte den sivile delen av AUs stabiliseringsstyrke med 6 millioner kroner.

Norge har deltatt i flere EU-operasjoner, men valgte heller bidrag til FN-styrken da Unionen sendte henvendelse om deltakelse i Unionens Mali-oppdrag i fjor.

Vold Den sentralafrikanske republikk har vært preget av vold og kaos helt siden et kupp i mars i fjor. Rundt en million mennesker er drevet på flukt, FN har varslet at det kan skje et folkemord, og Amnesty sier etnisk rensing har pågått for fullt siden tidlig i januar.

- Situasjonen i Den sentralafrikanske republikk er svært alvorlig. Sikkerheten for de sivile er mange steder svært dårlig, og halvparten av landets befolkning trenger nødhjelp, sier statssekretær Bård Glad Pedersen.

(NTB)

AVVENTER: - Det er for tidlig å si når det vil foreligge et svar, sier statssekretær Bård Glad Pedersen (H).
Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
AVVENTER: - Det er for tidlig å si når det vil foreligge et svar, sier statssekretær Bård Glad Pedersen (H). Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix Vis mer