Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU ber USA dempe seg

Flere ledere i EU ber USA stanse de verbale angrepene på Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana ba mandag USA og Storbritannia om å dempe seg og ikke komplisere situasjonen i Midtøsten.

- Regionen går gjennom en svært vanskelig prosess og det ville vært bedre med konstruktive bidrag som kan kjøle ned situasjonen, sa Solana under EUs utenriksministermøte i Luxembourg.

Den tyske utenriksministeren Joschka Fischer var enig og sa USA heller burde fokusere på oppgavene de står foran i Irak, hvor militæraksjonen mot Saddam Hussein har ført til plyndring og kaos.

- Vi burde konsentrere oss om å vinne freden og ikke gå inn i nye konfrontasjoner, sa Fischer, en av de sterkeste kritikerne av at angrepet på Irak skjedde uten FN-mandat.

USAs president George W. Bush anklaget i helgen Syria for å ha kjemiske våpen og advarte landet mot å ta imot flyktende irakiske ledere. USAs utenriksminister Colin Powell truet Syria med økonomiske og politiske sanksjoner. Også den britiske regjeringen la mandag press på Syria.

Anklagene ble i dag forsterket av forsvarsminister Donald Rumsfeld. Han hevdet Syria i løpet av de siste 12 til 15 månedene minst en gang har gjennomført en test av kjemiske våpen, ifølge AFP.

Syria benekter

Syria benekter i dag beskyldningene som er rettet mot landet.

- Vi har ingen kjemiske våpen. Vi har ikke hjulpet Irakere med å rømme, sa Syrias FN-ambassadør Fayssal Mekdad i New York i dag til AP.

Landets utenriksminister sier de nå ønsker dialog med amerikanerne. De skylder også på israel.

- Det er Israel som forsøker å ødelegge forholdet mellom Syria og USA, og ønsker at amerikanerne skal angripe. Men tro meg, Israelerne vil også måtte betale en høy pris dersmo de ikke bidrar til å stoppe sine venner i Washington, sa utenriksminster Farok al Sharaa til journalister i Damaskus i helgen.

Fransk forsoning?

EU-landene var kraftig splittet i synet på angrepet på Irak, og forsøker nå å reparere skadene som oppsto internt i unionen.I første omgang prøver landene å bli enige om hvordan EU kan bidra til gjenoppbyggingen etter krigen.

Den franske utenriksministeren Dominique de Villepin kom med forsonende signaler mandag, da han sa at Frankrike vil være «pragmatisk» med hensyn til Iraks fremtid.

- Det er nytteløst å gå tilbake til hva som skilte oss. La oss vende oss mot fremtiden, sa de Villepin.

EU vil at FN skal få en «sentral rolle» i oppbyggingen av Irak, mens USA holder fast ved at Washington og London skal bestemme når krigen er over.

- La oss være pragmatiske, la oss begynne med realitetene, og alle vil finne sin plass. Det er opplagt at den amerikanske administrasjonen har en rolle å spille, sa de Villepin.

Samles i Aten

Frankrike, som er fast medlem av FNs sikkerhetsråd, har tidligere sagt at kun FN kan lede gjenoppbyggingen av Irak.

Frankrike, Tyskland og Belgia ledet krigsmotstanderne i den bitre striden innad i EU og NATO. På den annen side sto USAs støttespillere Storbritannia, Spania og Italia.

EUs stats- og regjeringssjefer samles for første gang etter Saddam Husseins fall onsdag denne uken i Hellas.

(NTB og Dagbladet.no)

<B>PROTEST:</B> Flere EU-ledere ber USA nå dempe seg i retorikken rettet mot Syria. Bildet viser en demonstrasjon i EU-parlamentet før krigen startet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media