GANSKE SEXY:   Pressekonfereanse i stasministerboligen idag tidlig. Jens Stoltenberg i midten , Martin Schulz og José Manuel  Barroso (t.h).  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GANSKE SEXY: Pressekonfereanse i stasministerboligen idag tidlig. Jens Stoltenberg i midten , Martin Schulz og José Manuel Barroso (t.h). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

EU ble sexy i Oslo

- Jeg fikk en følelse i Oslo. Vi er fortsatt ganske sexy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-parlamentets president Martin Schulz oppsummerte gårsdagens Nobelfest og dagens frokost med statsminister Jens Stoltenberg på denne måten. Det var da han ble hyllet av fakkeltoget utenfor Grand Hotel i går at presidenten i EU-parlamentet fikk en spesiell følelse.

- Jeg fikk en følelse i Oslo. Vi er fortsatt ganske sexy.

Et europeisk under
For det skjedde noe med EUs ledere da de kom ut av sine daglige forhandlinger og kniving om både små detaljer og lange linjer. I Oslo var sjefene for EUs institusjoner og 20 stats- og regjeringssjefer for det meste på fest, og ble hyllet.

 Både Schulz og EU-kommisjonens president José Manuel Barroso snakket om hvor rørt de var, både da de fikk prisen i Oslo rådhus i går, og da de ble tiljublet av mer enn 2000 mennesker i fakkeltoget i går kveld utenfor Grand Hotel.

Statsminister Jens Stoltenberg er opptatt av at EU-lederne i Oslo fikk anledning til å løfte blikket, og se hva EU egentlig dreier seg om.

- Det var udmyke EU-ledere som fikk prisen. I hverdagen mister de ofte de lange linjene. I Oslo fikk de erkjenne et europeisk under, sier Stoltenberg.

Merkels europeiske drøm
- Ta den tyske forbundskansleren Angela Merkels egen historie. Hun er vokst opp i det kommunistiske Øst-Tyskland, og er nå leder for et samlet og demokratisk Tyskland. Merkel er en europeisk drøm, sier Stoltenberg.

- Jeg har ikke hørt en så pro-EU tale som den Thorbjørn Jagland framførte, på mange år. Og jeg måtte ut av EU for å høre den, sa Schulz.

EU-kommisjonens leder Barroso var opptatt av problemene EU står overfor, men også han ga uttrykk for takknemlighet for mottakelsen i Oslo.

Bare vekst gir velstand
- Jeg vil takke for varm velkomst. Disse dagene har vært uforglemmelige, å motta prisen var dypt rørende. Vi har fått en god debatt om Europa fordi det var uenighet om tildelingen, sa Barroso.

Men både Schulz, Barroso og Stoltenberg var opptatt av at de sosiale og økonomiske problemene EU står overfor er en avgjørende utfordring. Og allerede om to dager møtes EU-toppene til sitt siste toppmøte i år. Der står problemene i kø.

- Vi har en agenda for vekst. Bare økonomisk vekst kan gi tilbake velstanden, sa Barroso.