STØTTER SOLDATENE:  Israelske ungdommer demonstrerer i kystbyen Ashkelon søndag til støtte for Israels hær i kontrollen med skip til Gaza. FOTO: AMIR COHEN, REUTERS/SCANPIX.
STØTTER SOLDATENE: Israelske ungdommer demonstrerer i kystbyen Ashkelon søndag til støtte for Israels hær i kontrollen med skip til Gaza. FOTO: AMIR COHEN, REUTERS/SCANPIX.Vis mer

- EU bør sjekke skip til Gazastripen

Fransk forslag om våpensjekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Frankrike foreslår at EU får ansvaret for å sikkerhetssjekke skip med nødhjelp til Gazastripen. Under et møte i Paris søndag kveld foreslo utenriksminister Bernard Kouchner at EU tar ansvaret for å kontrollere at skip med nødhjelpssendinger til Gazastripen ikke inneholder våpen.
I tillegg mener den franske regjeringen at EU kan ta ansvaret for å kontrollere grensen mellom Gazastripen og Egypt.
Kouchner møtte søndag kveld sin britiske kollega William Hague til samtaler om den spente situasjonen i Midtøsten.
- Vi kan med enkelhet sjekke lasten på skipene til Gaza. Vi vil være svært villige til det, sa Kouchner søndag. Gaza - Egypt I tillegg mener den franske regjeringen at EU kan ta over ansvaret for å kontrollere grensen mellom Gazastripen og Egypt, noe de tidligere har gjort.
- Vi kan på nytt foreslå at EU kontrollerer denne grenseovergangen, sa Kouchner på en pressekonferanse med sin britiske kollega William Hague.
Internasjonal gransking Hague og Kouchner understreket behovet for en internasjonal gransking av Israels bording av skipene med nødhjelp, som endte med at ni personer ble drept.
- Vi mener det er svært viktig at det blir en troverdig og gjennomsiktig gransking. Vi mener det må være en internasjonal deltakelse i granskningen, sa William Hague. Ifølge Kouchner må det være en internasjonal gransking fordi flere land var involvert i hendelsen.
 De to understreket behovet for en internasjonal gransking av Israels bording av skipene med nødhjelp, som endte med at ni personer ble drept.
Avviser FN-forslag Tidligere søndag avviste Israels regjering et forslag fra FNs generalsekretær om en internasjonal granskning av konfrontasjonene om hva som skjedde da ni personer på en hjelpekonvoi ble drept.
 (NTB-AFP).