Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU-byrå advarer mot nye rusmidler solgt via internett

Flere av produktene er tilgjengelig i Norge.

Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX
Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

EUs narkotikabyrå (EONN) advarer mot nye rusmidler skjult i tilsynelatende lovlige produkter på det europeiske markedet. Flere av produktene er tilgjengelig i Norge.

Blant annet blir det i stadig større grad påvist narkotiske stoffer i tilsynelatende lovlige produkter, såkalte «legal highs». Utviklingen av nye, syntetiske rusmidler synes å skyte fart. Slikt designdop er laget for å unngå kontrollmekanismene i Europa og selges i stor grad via internett.

De nye stoffene er alt fra tradisjonelle rusmidler fra andre deler av verden, til syntetiske kjemikalier som ikke tidligere er testet på mennesker. Disse produktene er pakket inn i tiltalende emballasje og markedsføres på sofistikert vis, ifølge byrået.

Spesielt trekker byrået fram produktet «Spice», som gjerne markedsføres som røkelse, også på det nordiske markedet. Ifølge innholdsfortegnelsen inneholder produktet opptil 14 forskjellige vegetabilske stoffer, men EUs system for tidligvarsling har også avdekket såkalte syntetiske cannabinoider i produktet.

Forbyr

Land som Tyskland, Estland, Frankrike, Litauen, Luxembourg, Østerrike, Polen og Sverige har allerede innført begrensninger eller forbud mot produktet.

I sin årlige rapport, som ble presentert i Brussel torsdag, tar EONN spesielt for seg endringer i rusmisbruket i de 27 EU-landene og Norge.

Narkotikabyrået advarer mot et stadig mer komplekst og uoversiktlig marked for illegale rusmidler.

- Leverandørene er etter hvert blitt svært innovative i både produksjonsprosesser, produktutvalg og markedsføring, og viser evne til hurtig å tilpasse seg kontrolltiltakene, skriver EONN.

Advarer mot aggressiv markedsføring

EONNs direktør Wolfgang Götz påpeker at det ikke er noe nytt at man forsøker å gå rundt narkotikakontrollen ved å snike inn uregulerte erstatningsstoffer. Det nye er imidlertid det brede spekteret, den aggressive markedsføringen med villedende merking, spredningen via internett og hvor raskt markedet reagerer på kontrolltiltak.

- Hvis Spice er en forsmak på hva vi har i vente, må vi sikre at vi har på plass hensiktsmessige tiltak i Europa for å håndtere denne stadig større utfordringen, sier Götz.

Rekordbeslag i Norge

Av de mer tradisjonelle illegale midlene melder byrået om at Norge er klatret til topps på statistikken for stoffet metamfetamin.

I hele 2007 var det nesten 4.500 beslag av til sammen 340 kilo metamfetamin i Europa. Norge ligger på topp i både antallet beslag (1.284) og mengde (167 kilo).

Kokain og amfetamin dominerer fortsatt det illegale markedet for sentralstimulerende stoffer, men byrået noterer seg samtidig at metamfetamin er på frammarsj.

- Historisk sett har bruken av metamfetamin i Europa vært konsentrert til Tsjekkia. Dagens rapport forteller oss imidlertid at stoffet synes å bli mer tilgjengelig i deler av Nord-Europa, for eksempel i Norge og Sverige, der amfetamin tradisjonelt har vært det foretrukne sentralstimulerende stoffet, skriver byrået.

En årsak til økningen i Norge kan skyldes at mye av produksjonen nå foregår i Litauen, med gode forbindelser til de skandinaviske landene.

EONN noterer videre en liten nedgang i cannabisbruken, mens de siste årenes nedgang i heroinbruken ser ut å ha flatet ut.

(NTB)Utforsk andre nettsteder fra Aller Media