- SANNHETEN FRA EU: Liv Signe Navarsete er kritisk til EU-reglene for konkurranseutsetting. Foto:Thomas Winje Øijord / Scanpix
- SANNHETEN FRA EU: Liv Signe Navarsete er kritisk til EU-reglene for konkurranseutsetting. Foto:Thomas Winje Øijord / ScanpixVis mer

EU-byråkrati koster Norge 16 milliarder kroner i året

Det koster 300 000 kroner for det offentlige å la private konkurrere om oppdrag til under én million.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): En kartlegging av hvor mye byråkrati konkurranseutsetting koster medlemslandene i EU og EØS viser at Norge ligger helt i kostnadstoppen med 16 milliarder kroner i året.

- Disse pengene kunne en heller ha brukt på sykehjem og skoler, i stedet for enda mer papir og byråkrati. For første gang har vi sterk dokumentasjon på at konkurranseiveren på høyresiden er drevet av blind ideologi, ikke for å spare penger, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete Navarsete.

Det er EU-kommisjonen som har foretatt kartleggingen av hva det koster å legge ut offentlige oppdrag ut på anbud. Ettersom norske konkurranseregler er dobbelt så strenge som de EØS-avtalen fastsetter, blir det svært dyrt å la private gjøre jobben for offentlig sektor, skriver Klassekampen.

De særnorske reglene gjør at det kan koste så mye som 300.000 kroner å la å private konkurrere om et oppdrag til under 1 million kroner. Bare Tyskland er verre. Det får kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) til å reagere.

- Her har vi sannheten rett fra EU. Høyre og Frp, som snakker så varmt om konkurranse og så kaldt om byråkrati, burde fortelle folk hvor mye papirarbeid konkurranseutsetting påfører folk, sier hun.

Navarsete vil nå gjøre det mulig for stat og kommune å utføre flere oppgaver selv, uten at regelverket skal tvinge dem til å la private konkurrere. Hun mener pengene heller kunne vært brukt på sykehjem og skoler.

Ifølge EU-kommisjonens rapport kan Norge spare 1,4 milliarder i året bare på å heve grensen for å legge ut offentlige anbud til EU-nivå.