EU-domstolen: Datalagringsdirektivet er ugyldig

- For omfattende inngrep i privatlivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): EU-domstolen erklærer datalagringsdirektivet for ugyldig og sier det innebærer svært omfattende inngrep i privatlivet, melder NTB.

Domstolen mener EU-direktivet, som Norge vedtok i april 2011, strider EUs charter om grunnleggende rettigheter.

«Direktivet innebærer et meget omfattende og særlig alvorlig inngrep i den grunnleggende rett til respekt for privatlivet og til beskyttelse av personopplysninger, uten at dette inngrepet er begrenset til det strengt nødvendige», er konklusjonen fra domsstolen, ifølge Aftenposten.

Her kan du lese pressemeldingen fra EU-domstolen.

Direktivet gjør det påbudt å lagre abonnements og trafikkdata, såkalte metadata. Formålet er å bekjempe alvorlig kriminalitet. Ut fra de nærmere angitte metadataene kan man blant annet lese hvem som har hatt telefon- og e-postkontakt, og hvor man har logget seg på internett.

Direktivet har vært omstrid i en rekke land, også i Norge. Da det ble vedtatt i 2011 var det etter en avtale mellom Høyre og Arbeiderpartiet, etter at Arbeiderpartiets daværende regjeringspartnere Senterpartiet og SV tok dissens.

Til tross for vedtaket i Stortinget er det fortsatt ikke innført. I en pressemelding nå krever Venstre at dommen må få konsekvenser i Norge.

- EU-dommen må få konsekvenser for norsk politikk. Regjeringen må sørge for at vi ikke innfører det personvernfiendtlige og næringsfiendtlige datalagringsdirektivet i Norge, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Hun vil nå fremme et forslag for Stortinget om å avvikle planene om å implementere direktivet i Norge.

Det er Østerrike og Irland som har brakt direktivet inn for EU-domstolen.

(Dagbladet.no kommer med mer.)