EU-domstolen: Datalagringsdirektivet er ugyldig

- For omfattende inngrep i privatlivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): EU-domstolen erklærer datalagringsdirektivet for ugyldig og sier det innebærer svært omfattende inngrep i privatlivet, melder NTB.

Domstolen mener EU-direktivet, som Norge vedtok i april 2011, strider EUs charter om grunnleggende rettigheter.

«Direktivet innebærer et meget omfattende og særlig alvorlig inngrep i den grunnleggende rett til respekt for privatlivet og til beskyttelse av personopplysninger, uten at dette inngrepet er begrenset til det strengt nødvendige», er konklusjonen fra domsstolen, ifølge Aftenposten.

• Her kan du lese pressemeldingen fra EU-domstolen.

Direktivet gjør det påbudt å lagre abonnements og trafikkdata, såkalte metadata. Formålet er å bekjempe alvorlig kriminalitet. Ut fra de nærmere angitte metadataene kan man blant annet lese hvem som har hatt telefon- og e-postkontakt, og hvor man har logget seg på internett.

Direktivet har vært omstrid i en rekke land, også i Norge. Da det ble vedtatt i 2011 var det etter en avtale mellom Høyre og Arbeiderpartiet, etter at Arbeiderpartiets daværende regjeringspartnere Senterpartiet og SV tok dissens.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer