Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU-domstolen: EU kan tvinge medlemsland til å ta imot asylsøkere

EU-domstolen avviser søksmålet fra Slovakia og Ungarn mot ordningen der EU har pålagt dem å ta imot asylsøkere fra Hellas og Italia. 

KRISE: EU har vedtatt at Ungarn og Slovakia må ta imot asylsøkere fra Hellas og Italia, noe de nektet. Nå ar EU-domstolen slått fast at kvotene er lovlige. Her under flyktningkrisa i Ungarn i 2015. Foto: Reuters/Laszlo Balogh/NTB scanpix
KRISE: EU har vedtatt at Ungarn og Slovakia må ta imot asylsøkere fra Hellas og Italia, noe de nektet. Nå ar EU-domstolen slått fast at kvotene er lovlige. Her under flyktningkrisa i Ungarn i 2015. Foto: Reuters/Laszlo Balogh/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr at de kontroversielle asylkvotene er lovlige.

EU har vedtatt at Ungarn må ta imot 1294 asylsøkere fra Hellas og Italia, mens Slovakia må ta imot 902.

Beslutningen har ikke falt i god jord i de to landene. Begge stemte imot kvotene. Da et flertall av medlemslandene i EU likevel vedtok ordningen, gikk Ungarn og Slovakia til søksmål for å få annullert beslutningen.

EU-domstolen konkluderer nå med at den ikke ser noe «åpenbart upassende» ved kvotevedtaket.

EUs mål har vært å relokalisere i alt 160 000 personer for å avlaste landene som ble satt under kraftigst press da hundretusener av flyktninger og migranter kom til Europa under krisen i 2015.

Asylkvotene ble vedtatt i 2015, og relokaliseringen skulle opprinnelig gå over to år til september i år. Men innsatsen har gått tregt, og flere land har vist sterk motvilje mot å ta imot asylsøkere.

Ungarn har ennå ikke tatt imot én eneste asylsøker gjennom ordningen. Det har heller ikke Polen gjort. Slovakia har så langt tatt imot 16 asylsøkere.

Norge har frivillig påtatt seg å ta imot 1500 asylsøkere fra Hellas og Italia. De siste av disse kom til Norge i sommer.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!