EU-domstolen opphever ministervedtak

Finansministrene handlet i strid med lovverket, da de lot Tyskland og Frankrike få bryte stabilitetspakten som skal regulere medlemslandenes budsjetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

EU-domstolen annullerte tirsdag ministervedtaket som har gitt Tyskland og Frankrike anledning til å bryte reglene for eurosamarbeidet ved å sprenge avtalte budsjettgrenser. Tyskland og Frankrike vil i år for tredje år på rad bryte vekst- og stabilitetspaktens krav om å holde budsjettunderskuddene under 3 prosent.

EU-kommisjonen ønsket å statuere et eksempel, da den ba EU-domstolen ta stilling til saken. Ministervedtaket i november, som åpnet for dispensasjon for Tyskland og Frankrike, har skapt mye intern strid i EU.

Statsministrene i seks av medlemslandene skrev i februar et brev til EUs presidentskap der de understreket at stabilitetspakten må opprettholdes og gjelde for alle, også de to største partnerne i EU-samarbeidet.

Portugal, Spania, Italia, Nederland, Polen og Estland pekte på at pakten er et vesentlig element i EUs økonomiske styring og en nødvendig forutsetning for økonomisk vekst.

Det var på et møte i november i fjor at EUs finansministre satte stabilitetspakten til side og lot Tyskland og Frankrike sprenge avtalte budsjettgrenser. Det ministrene gjorde, var å annullere budsjettdisiplinære tiltak mot de to stormaktene, og det var dette vedtaket som ble annullert av domstolen tirsdag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer