TRYGG HAVN: En ny EU-dom gjør utveksling av personlig informasjon fra nettbruk ugyldig. Foto: Jan Haas / NTB scanpix
NB! MODELLKLARERT
TRYGG HAVN: En ny EU-dom gjør utveksling av personlig informasjon fra nettbruk ugyldig. Foto: Jan Haas / NTB scanpix NB! MODELLKLARERT Vis mer

EU-domstolen sier nei til datautveksling med USA

Påvirker Facebook og tusenvis av andre selskaper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

EUs avtale med USA om utveksling av personlig informasjon fra nettbruk er ugyldig, konkluderer EU-domstolen.

Den såkalte trygg havn-avtalen skal sørge for at innsamling av data fra folk bosatt i Europa skjer i tråd med EUs personvernlover.

Tusenvis av selskaper, fra Facebook til flyselskaper, bruker trygg havn-avtalen til å overføre opplysninger.

Facebook EU-domstolens behandling av saken var et resultat av at den østerrikske jusstudenten Maximillian Schrems (27) varslet at han vil føre saken for en irsk domstol. Schrems ønsker å ta Facebooks innsamling av informasjon om brukerne til retten.

- Personlig informasjon om EU-borgere blir overført uten at borgerne får god juridisk beskyttelse, sa generaladvokat Yves Bot.

Privatliv EU-domstolen konstaterer at EU-kommisjonens beslutning den 26. juli 2000 fratar de nasjonale tilsynsmyndighetenes muligheter til å fatte vedtak i samsvar med beskyttelse av privatliv, individuelle friheter og grunnleggende rettigheter.

- EU-domstolen anser det slik at EU-kommisjonen ikke hadde mulighet til å innskrenke de nasjonale tilsynsmyndighetenes muligheter på den måten det er blitt gjort, skriver domstolen i dommen.

Domstolen skriver videre at avgjørelsen tirsdag får som følge at den irske tilsynsmyndigheten må utrede Schrems anmeldelse og betale alle omkostninger for å få hans sak behandlet i rettsapparatet.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer