En gruppe migranter er samlet ved grensepasseringen Saint Ludovic mellom Italia og Frankrike. Tirsdag diskuterer EUs justisministere tiltak for å hjelpe Italia og Hellas med å håndtere strømmen av båtflyktninger. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB scanpix
En gruppe migranter er samlet ved grensepasseringen Saint Ludovic mellom Italia og Frankrike. Tirsdag diskuterer EUs justisministere tiltak for å hjelpe Italia og Hellas med å håndtere strømmen av båtflyktninger. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB scanpixVis mer

EU drøfter tiltak mot krisen i Middelhavet

Norge vil bidra til bedre registrering av asylsøkere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-land diskuterer tirsdag hvordan de kan hjelpe Hellas og Italia med å håndtere strømmen av migranter. Norge vil bidra til bedre registrering av asylsøkere.

Registreringen må bedres for at den såkalte Dublin-forordningen skal fungere, mener statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet.

Forordningen skal bidra til å sikre at det landet hvor en asylsøker først ber om beskyttelse, også behandler søknaden. Det forutsetter at asylsøkerne registreres med fingeravtrykk i første ankomstland, noe nordeuropeiske land i lang tid har kritisert søreuropeerne for å være for dårlige til.

Men registreringen er en nøkkel for at Schengen-samarbeidet om felles grensekontroll skal fungere, mener Kallmyr. Også Norge er med i Schengen.

- Det er viktig at asylsøkerne blir registrert i det første Dublin-landet de kommer til. Dette har ikke fungert tilfredsstillende, spesielt ikke i Italia og Hellas, sier Kallmyr til NTB.

Hvis systemene ikke fungerer, blir det vanskelig å holde kontroll på hvem som kommer til og oppholder seg i Europa, frykter statssekretæren.

Én norsk ekspert stilles nå til rådighet for å inngå i en planlagt styrking av EU-byrået EASO, som jobber med å registrere asylsøkere, på Sicilia i Italia.

Hellas og Italia Så langt i år har 102.000 migranter kommet til Europa etter å ha krysset Middelhavet, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Det har satt Italia og Hellas under et voldsomt press.

Justisministrene fra EU-landene møtes tirsdag i Luxembourg for å diskutere de siste forslagene fra EU-kommisjonen til hvordan Europa skal håndtere strømmen av migranter.

Samtidig skal Tyskland, Frankrike og Italia diskutere Schengen-samarbeidet bak lukkede dører. Samarbeidet har kommet under hardt press den siste tiden.

Italia har store problemer med å ta hånd om en jevn strøm av migranter som tar seg over Middelhavet i skrøpelige farkoster. Skjerpet sikkerhet ved grensene til Frankrike og Østerrike har forsterket problemet for italienerne. De to landene og Sveits sender nå asylsøkere tilbake til Italia. Det har også Norge gjort.

Italienske myndigheter ber EU om å etablere flyktningleirer i Libya for å avhjelpe situasjonen. Krisen i Middelhavet blir også tema på EU-toppmøtet 25.-26. juni.

5.000 ofre IOM anslår at flyktningstrømmen vil fortsette gjennom sommeren, fordi menneskesmuglingen øker når været er pent. Mange av dem som legger ut på den livsfarlige ferden over Middelhavet, er flyktninger, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

Regjeringen bestemte i april at Norge skulle sende et skip til Middelhavet for å delta i Operasjon Triton. Skipet Siem Pilot ble satt i aksjon sist fredag og skal delta i arbeidet med å plukke opp båtflyktninger de neste seks månedene.

Mer enn 5.000 flyktninger har druknet under forsøk på å krysse Middelhavet i 2014 og 2015, 1.800 av dem hittil i år.

IOMs tall viser at over halvparten av båtflyktningene - nesten 54.700 mennesker - gikk i land i Italia. 46.200 migranter har kommet til Hellas hittil i år, noe som er en kraftig økning fra i fjor.

(NTB)