ENIGHET: Til venstre sitter Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt. Tsjekkias statsminister Petr Necas håndhilser på Tysklands forbundskansler Angela Merkel mens den franske presidenten Nicolas Sarkozy og den slovenske statsministeren Borut Pahor er lettet over at EU endelige har kommet til enighet om en plan for å rekapitalisere bankene. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP Photo
ENIGHET: Til venstre sitter Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt. Tsjekkias statsminister Petr Necas håndhilser på Tysklands forbundskansler Angela Merkel mens den franske presidenten Nicolas Sarkozy og den slovenske statsministeren Borut Pahor er lettet over at EU endelige har kommet til enighet om en plan for å rekapitalisere bankene. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP PhotoVis mer

- EU enige om bankplan

Bankene blir reddet, sier en tjenestemann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): EU-lederne er enige om en plan for rekapitalisering av bankene, sier en tjenestemann til AFP.

Avtalen trosser pessimismen som preget inngangen til krisemøtet som startet klokka 18 i Brussel i kveld.

Samtidig er ikke EU-toppene i mål.

- Krisa ikke over På møtet ble den greske økonomiknuta langt på vei løsnet. Det er enighet om nedskriving av Hellas' gjeld med 60 prosent. Avtalen innebærer at europeiske banker får tilført kapital som skal tåle den greske nedskrivingen.

Samtidig advarer den britiske statministeren David Cameron mot å tro at krisa er over.

- Vi har hatt god progresjon i kveld, og kommet et stykke på vei. Men det er vi er blitt enige om så langt, vil bare fungere om vi blir enige om resten, sier Cameron.

Det er blant annet fortsatt uklart om EU-toppene vil bli enige om å utvide EUs krisefond.

- Bare ett skritt på veien Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener EU-lederne tok et lite, men nødvendig skritt på veien mot en kriseløsning under toppmøtet.

- EU-toppene er enige om at bankene må skaffe seg mer kapital. Det later også til å være enighet om å styrke stabiliseringsfondet, men dette var da også ventet på forhånd, sier Andreassen.

- Dette er bare ett skritt på veien, og det ville ha vært en katastrofe om de ikke ble enige på disse punktene, sier han til NTB.

Skal løses i oktober Finansuroen som er skapt av gigantgjelda til noen av euro-landene har ridd EU som en mare i tre år. I løpet av disse åra har problemene økt mens EUs ledere har skjøvet problemene foran seg.

For å berolige finansmarkedene lovte Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarcozy for to uker siden å finne de de selv kalte ei «troverdig løsning» på krisa innen utgangen av oktober.

Nå ser det altså ut til at de har lyktes, hvert fall et stykke på vei.