Corona i Europa:

EU enige om grenseåpning

Åpner grensene for fullvaksinerte.

ÅPNER: EU-landene åpner grensene for vaksinerte. Her fra Capri i Italia. Foto: NTB
ÅPNER: EU-landene åpner grensene for vaksinerte. Her fra Capri i Italia. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I starten av mai ble det kjent at EU-kommisjonen ønsket å åpne grensene for fullvaksinerte. På et møte i Brussel onsdag ble diplomater fra EU-landene enige om å åpne grensene for fullvaksinerte.

Det bekrefter Ana Ascenção e Silva, EU-talsperson, på Twitter onsdag.

Medlemslandene står selv fritt til å bestemme om de vil fjerne innreiserestriksjonene mot fremleggelse av gyldig vaksinasjonsbevis, ifølge The Guardian.

Mange uvakisnerte fortsatt uønsket

EU-landene ble også enige om å heve terskelen for hvor mange nye smittede et land kan ha før det regnes som utrygt.

Grensa ligger i dag på 25 smittede per 100 000 innbyggere de siste 24 dagene, men skal heves til 75, ifølge nyhetsbyrået AFP. Det vil åpne for innreise til EU fra flere steder, men selv med de nye reglene vil uvaksinerte fra store deler av verden fortsatt ikke kunne reise inn i EU.

Det er foreløpig ikke kjent når dette vil gjelde fra.

Nakstad: Jobbes også med i Norge

Den norske regjeringen har tidligere uttalt at de vil vurdere å åpne for bruk av coronasertifikatet på reiser til og fra EU-landm når dette er på plass.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til NTB at nyheten er i tråd med signalene som i lengre tid har kommet fra EU.

- Det gjenstår nå å ferdigstille ordninger i de enkelte landene med coronasertifikat, slik at man kan dokumentere sin vaksinasjonsstatus ved grensepasseringer i Europa, sier han.

Ifølge Nakstad jobbes det også i Norge med tekniske løsninger rundt dette.

- Politiske myndigheter vil beslutte hvordan det skal brukes, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer