DYRT LANDBRUK: En ku klør seg på en vanntank i Bernbeuren i Tyskland. EU-landene er nå enige om en plan for sin landbrukspolitikk fra 2009 til 2013. Foto: Karl-Josef Hildenbrand/Scanpix/EPA
DYRT LANDBRUK: En ku klør seg på en vanntank i Bernbeuren i Tyskland. EU-landene er nå enige om en plan for sin landbrukspolitikk fra 2009 til 2013. Foto: Karl-Josef Hildenbrand/Scanpix/EPAVis mer

EU enige om landbrukspolitikk

Ny avtale for 2009 til 2013.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en natt med forhandlinger har EUs landbruksministere blitt enige om en avtale for hvordan landbrukspolitikken skal utformes i 2009 til 2013.

Avtalen innebærer at deler at støtten til jordbruk som drives i stor skala forsvinner, og at mer støtte går til bevaringstiltak på landsbygda, ifølge TT.

De nye reformene beskrives som en kompromissløsning, og avtalen ble vedtatt med kvalifisert flertall, altså var den ikke enstemmig.

Den såkalte modulasjonen, som flytter penger fra direkte landbruksstøtte til blant annet miljø- og økologiformål, ble i løpet av natten barbert med ytterligere én prosent.

EUs landbrukskommissær, Mariann Fischer Boel, var etter møtet glad for resultatet. Hun mener at landene har funnet en passende balanse.

- Det er tydelig at i et kompromiss som dette her, må alle ofre noe. Ingen har fått alt de ønsket, sier hun.

Reformene er de største på fem år.

EU bruker om lag 40 prosent av sitt budsjett på å støtte Unionens 13 millioner bønder. De utgjør bare 3 prosent av befolkningen.

(NTB)