EU-enighet, men lite nye penger på bordet

EU-lederne er enige om å bruke 120 milliarder euro for å få fart på økonomien.

KRISEPAKKE: EU-president Herman Van Rompuy fortalte sent i går kveld om enighet om en krisepakke på EUs toppmøte. Foto: EPA/THIERRY ROGE
KRISEPAKKE: EU-president Herman Van Rompuy fortalte sent i går kveld om enighet om en krisepakke på EUs toppmøte. Foto: EPA/THIERRY ROGEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sju timer ut i EU-toppmøtet i Brussel i går kunngjorde EU-president Herman Van Rompuy at EUs stats- og regjeringssjefer er enige om å bruke tilsvarende rundt 900 milliarder kroner til veksttiltak.

Men mesteparten av beløpet er penger som allerede er bevilget.

- Det vi er blitt enige om, er å styrke økonomien med rundt 120 milliarder euro for øyeblikkelige veksttiltak, sa Van Rompuy sent i går kveld.

Opphevet blokkering I morges, etter et tre og en halv time langt krisemøte, sa Van Rompuy i morges morgen at lederne i eurosonen nå er enige om å åpne for at EUs krisefond kan bidra til å senke rentene til kriserammede land og rekapitalisere kriserammede banker.

Han sa at de skal sørge for å gjøre krisefondet mer fleksibelt for å berolige markedene og gjenopprette en grad av stabilitet omkring statsobligasjonene til medlemslandene.

Etter at eurolederne også gikk med på å endre betingelsene for krisehjelpen til spanske banker og åpne for at Italia kan gjøre bruk av krisefondet for å redusere rentene landet må betale for lån, besluttet de to landene å oppheve sin blokkering av den nye vekstavtalen som EU-landene er enige om.

Strakstiltak Italias statsminister Mario Monti og hans spanske kollega Mariano Rajoy nektet å undertegne vekstavtalen før Tyskland gikk med på strakstiltak for å roe ned de nervøse finansmarkedene og senke deres renteutgifter.

De to fikk støtte til presset mot Tyskland fra Frankrikes nye president François Hollande som etter møtet igår bekreftet at Italia og Spania holdt tilbake støtte til avtalen, men at han ventet at avtalen blir klar i løpet av fredag.

- Alle må anstrenge seg så markedene forstår at tiltakene blir effektive. Alle har behov for at Italia og Spania får lavere rente og at Spanias banker blir rekapitalisert fordi det vil lette situasjonen for hele eurosonen, sa Hollande etter møtet.

Boost av EIB Den nye vekstpakten EU-lederne i går slet med å bli enige om, går ut på å omdirigere ubrukte EU-midler til land som trenger dem mest, pluss en kapitalinnsprøyting på 10 milliarder euro til Den europeiske investeringsbanken (EIB).

EIB opplyser at med den nye boosten vil den kunne låne 60 milliarder euro til nye prosjekter. Investeringsbanken vil også utstede felles såkalte prosjektobligasjoner for finansiering av infrastrukturprogrammer til en verdi av 4,5 milliarder euro.

De sterkt splittede EU-lederne møtes torsdag og fredag til det 19. toppmøtet siden gjeldskrisen i eurosonen eksploderte i 2010. Foran møtet sto posisjonene så langt fra hverandre at EU-kilder antydet et ekstraordinært toppmøte i midten av juli, melder Reuters.

Veikart EU-lederne har på toppmøtet diskutert et veikart om en tettere politisk union med mer overføring av makt til Brussel som en langsiktig løsning på krisen.

Visjonen er utarbeidet av EU-president Herman Van Rompuy, president i EU-kommisjonen Jose Manuel Barroso, leder av eurogruppen Jean-Claude Juncker og ESB-sjef Mario Draghi.

Veikartet går blant annet ut på å overføre kontroll over nasjonale budsjetter til EU, en bankunion og et eget finansdepartement for eurosonen. Ingen beslutninger er ventet fra toppmøtet, men EU-presidenten håper på en «felles forståelse» om tiårsplanen.

I utkast til slutterklæring fra toppmøtet får de fire EU-toppene i oppdrag å jobbe fram en detaljert plan innen desember.
NTB